Unalmas, esős délután? Turbózd fel a falad! 1. rész

Hogyan lehet költséghatékony módon valami extrát csempészni a térbe, személyessé és esetleg még tágasabbá is tenni? Igen, jól sejted a falak dekorálásáról lesz szó.

Miért jó, ha kiemelsz egy falszakaszt a szobában?

  • Ha a fókusz a falon van, akkor a sokféle stílusú és anyagú bútor könnyen közös nevezőre juthat. Csak egy megfelelő színárnyalat szükséges ahhoz, hogy szépen „összesimuljanak” a különféle berendezési tárgyak. Ha nem vagy biztos a döntésedben, vigyél magaddal egy fotót a szobáról és kérdezz meg egy színkeverésben jártas szakembert. Vannak márkák, amelyeknél már kimondottan erre a célra készült alkalmazás is elérhető.
  • Jótékony hatással van a kis terekre: ha egy falszakaszt ütős színnel emelsz ki, az mélység illúzióját adhatja, még ott is, ahol nem igazán van. Kimondottan igaz ez a merész, sötét színekre, mint pl. a sötétkék.
  • Összenyitott terek esetén segítségedre lesz abban, hogy a különböző funkciókat elkülönítsd, pl. étkező- nappali.
  • Egy falfülke, beszögellés, lépcső alatti falrész esetén a hátrányt előnnyé változtatja azáltal, hogy a szoba díszévé teszi azt.
  • Ha a megfelelő falszakaszt sikerül kiválasztanod, a szoba legelőnyösebb részére irányítja a figyelmet, így a kevésbé látványos részek nem kerülnek annyira előtérbe.

Milyen módszerek, technikák közül választhatsz?

  • Kezdőknek is ajánlható, legegyszerűbb módja, ha a piacon kapható, modern cseppmentes festékek valamelyikével először egy kisebb falfelület festésébe vágod a fejszédet. Ha a teljes falfelületet egy színnel fested telibe, még akkor is van lehetőséged egy kis optikai csalásra: ha nem teljesen a plafonig fested fel a színt, úgy a belmagasság alacsonyabbnak fog tűnni.
  • Ha érzel magadban kellő bátorságot és egy kis kézügyességed is van, különböző mintákkal is próbálkozhatsz maszkolószalag segítségével. Az interneten rengeteg kreatív falfestési variációt mutat be lépésről lépésre.
  • Használhatsz stencileket, itt viszont elengedhetetlen a türelem és a pontosság.
  • Annak sem kell elkeserednie, akinek nincs türelme méregetni, szabad kézzel pedig nem tud szép, szabályos mintát festeni. Ha van otthon, akkor akár projektor segítségével is felrajzolhatod a mintát, majd ízlésednek megfelelően kifestheted. Garantáltan unaloműző!