Varróház a hobbi varrónők sikereiért

Majoros Zsuzsát köszöntöm, aki több száz hobbivarrónőt tanít meg arra, hogyan váljon doromboló kiscicává a varrógép kezük alatt.

- Zsuzsa, tanfolyamaidon mit tapasztalsz, kiknek való igazán az otthoni hobbi varrás, milyen típusú nők jelentkeznek zömében a varrásoktatásra?

Változatos indokokkal jönnek el a nők (vagy férfiak) varrni. A saját készítésű ruháidat viselni, és bezsebelni a dicséreteket, hatalmas önbizalmat ad, ezt az érzést sokan szeretnék átélni. A varrást csábítóvá teszi az is, hogy azon kevés kreatív tevékenységek egyike, ami nem viszi a pénzt, hanem spórolni lehet vele. Miközben alkotsz egy ruhadarabot, vagy táskát, voltaképpen kevesebbet költesz, mintha boltba megvennéd ugyan ezeket.
Sokan jönnek azért, mert szeretnének jó minőségű anyagokból, pontosan az alakjukhoz illő, egyedi ruhadarabokat. Boltokban ez nagyon drága, és rengeteg idő felkutatni, így gazdaságosabb, és egyszerűbb elkészíteni. Vannak a konfekciótól teljesen eltérő alkatok, akiknek létszükséglet, hogy tudjanak varrni.
Sokan vannak, aki szinte bármilyen kreatív tevékenységet kedvelnek, és a varrás csupán egy a sok közül, amibe belekóstolnak.
Kismamák is szívesen jönnek, hiszen több idejük is van, és a babát körülvehetik olyan tárgyakkal, vagy felöltöztethetik olyan ruhákba, aminek minden öltése anyai szeretettel készült.

– Milyen nehézségekkel küzdenek, mi az, amit a legjobban szeretnének megtanulni nálad?

Ha valaki hiába keresgél a boltokban, minden nadrág dereka eláll, vagy hosszú, akkor előbb-utóbb megelégeli, és inkább készít magának sokkal jobbat, mint amit boltban kaphat.
A másik dolog, amit sokan nem szeretnek, az a kínai minőség, és a kommersz ruhák. Keresik a jó minőségű, egyedi darabokat, és aki belefáradt a keresésbe, szívesebben varrja meg.
Érdekes, de egyre több tudatos vásárló jön el hozzánk. Nem szeretnének olyan ruhákat viselni, amit gyerekek készítettek, illetve fél világon át szállították. Inkább viselnek kevesebb, jó minőségű anyagból, esetleg újrahasznosított ruhadarabokat. (a használt farmernadrágokból például táskától kezdve, az ágytakarón keresztül a divatos szoknyáig bármi készíthető!)

Valóban igaz, hogy nulla varrógép használati ismerettel és varrni tudással is lehet hozzád jelentkezni?

Igen, ez így van. Sőt, azokat is várjuk nagy szeretettel, akik magukat kétbalkezesnek gondolják. Ez esetben is garantálom, amennyiben részt vesz az órákon, meg fogja varrni a saját méretű ruhadarabjait.

Milyen szintre juthat el a tanfolyam végére, aki a nulláról kezdi veled a varrás tanulást?

A kezdő varrótanfolyam végére a szoknya és nadrág varrásához szükséges tudást adjuk át. A varrógép kezelésétől, és helyes használatának elsajátításától mindenki eljut odáig, hogy elkészítse saját méretére élete első szoknyáját és nadrágját. Zsebekkel, övvel, hasítékokkal, stb.
A haladó varrótanfolyam tananyaga a felsőruha készítést öleli fel. Az ujja bevarrása, és a gallér készítés már nehezebb feladat, de a résztvevők rendre megbirkóznak vele, sokan télikabátot is varrnak.

- Volt már olyan, akinek szakmájává vált a varrás, miután nálad kezdett tanulni?

Igen, volt akinek szakmájává vált. Akadt, aki táskákat varrt, volt aki baba holmit, és olyan is, aki ruhatervezővel dolgozott együtt.

Milyen a légkör az óráidon, hogy érzik magukat a lányok?

A varrótanfolyam után a résztvevők kitöltenek egy névtelen kérdőívet arról, hogy érezték magukat, mi az amit másképp szeretnének, stb. ebből idézek most:

„Szuper volt a tanfolyam, mindig nagyon jól éreztem magam. Jó volt, hogy nem kellett rohanni, mint mindenhol máshol. Az oktatón látszik a rutin, mind varrásban, mind tanításban. Imádtam, hogy nem tudom meglepni.”

„Az oktató hölgy nagyon képzett volt, mind a szakmában és mind a tanításban. Mindenképpen szeretném kiemelni a kedvességét és fõleg a türelmét, ami tényleg kivételes. Rengeteg hasznos tapasztalatot szereztünk és saját készítésű szoknyával illetve nadrággal gazdagodtunk. Nagyon szépen köszönöm!”

Saját tervekkel is szoktál találkozni, hogy valaki az önmaga által tervezett ruhákat varrja meg a nálad tanult módszerekkel?

Ó, persze, szuper tervekkel, ruhákkal találkozunk nap, mint nap. Annyira jó ötleteket hoznak a varrótanfolyam résztvevők! Sokszor csodálkozunk mi is.
Például itt a fotón látszik, hogy azonos anyagból van a nadrág, és a táska. Ez alapból egy különleges szett, hiszen boltban ilyet nem kapsz.
A másik fotón még a fülbevaló, és a nyaklánc is a nadrág anyagából készült. Ne kérdezd hogyan, én „csak” varrni tudok. Ezért mondom, hogy a varrótanfolyamosok nap, mint nap meglepnek minket a remek ötleteikkel.
 

- Visszatérő tanulóid is vannak?

Sokan járnak vissza hozzánk varróklubra, illetve szeretnek újra és újra eljönni haladó varrótanfolyamra. Ilyenkor már inkább azért jönnek be, mert jó a hangulat, remek a társaság, és az oktató figyelő tekintete mellett, de önállóan dolgoznak.

Idén elkezdtünk varrós tábort is szervezni. Az első Balatonszárszón volt, 1 hétig tartott. A résztvevők közel fele visszajáró volt, ők azt varrtak, amit csak szerettek volna, több, mint 100 ruha, táska, és neszeszer készült el a tábor ideje alatt.

Hol szoktatok varrótanfolyamokat tartani, és milyen időközönként

Tartunk varrótanfolyamot Budapest belvárosában, az Astorián, és az Erzsébet krt, Király utca sarkán, illetve Debrecen belvárosában. Ezekről minden információ itt: http://www.varrohaz.hu/varrotanfolyam/

Hozzánk lehet jönni hétvégén is, hétköznap délután, vagy reggel, a fenti linken lehet tájékozódni az aktuális időpontokról.

A kezdő varrótanfolyam nálunk 45 óra. Mi arra törekszünk, hogy átadjuk a tudást, amivel egyedül is tud a résztvevő dolgozni a varrótanfolyam után. Nem csak egyféle szoknyát, vagy nadrágot fog tudni varrni, hanem előtte gyakorló darabokon többféle zsebet, övet, cipzárakat varr, ezért sokféle ruhadarabot el fog tudni készíteni.

Mi igazi elhivatottsággal oktatunk, minden kérdésnek örülünk, igyekszünk mindenben segíteni, mindenkit elégedetten elengedni tőlünk. Facebook-on keresztül folyamatosan kapcsolatban maradhatunk a varrótanfolyam után is.

Azoknak, akik ezekre a helyszínekre nem tudnak eljönni, de szeretnének megtanulni varrni, elkészítettük az online varrótanfolyamot. Itt videókon mutatjuk be ugyan azt a tudásanyagot, amit egyébként a normál varrótanfolyamokon oktatunk. Ezt is sok százan végezték már el sikeresen. Erről minden információ itt található: http://online.varrotanfolyam.hu/jelentkezes/

A következő két részben Zsuzsa pár fortélyt is megoszt velünk a varrás izgalmas világából. Lakástextilt varrunk, kövess minket!