Vintage téglafal effekt a nappaliban

Mit kezdhetsz egy üres gipszkarton fallal, amit tilos terhelni, de már unod az egysíkú látványát, és nem is akarsz egy kalap pénzt áldozni rá?

Most mutatunk egy egészen olcsón és könnyen kivitelezhető dekoratív ötletet üresen tátongó,  - nemcsak - gipszkarton falakhoz. Ez a vintage effekt bármilyen nagy, illetve kicsi falfelületen is jól mutat, hiszen elég részletes ahhoz, hogy kis területen is kijöjjön az elérni kívánt hatás. A dekoráció súlya is elenyésző, így bátran alkalmazható terhelésre érzékeny falakon.

Vintage téglafal effekt fa lécekből

Szükséges alapanyagok, szerszámok

A szokásos kis méretű tégla 12x25x6,5 centiméteres, ezért 25x6,5 cm nagyságúra darabolt fa lécekre lesz szükséged 2 cm vastagságban, a dekorálandó fal méretétől függő mennyiségben. A lécek egyik oldalon lekerekített élekkel kell, hogy rendelkezzenek, hiszen ekkor lesz lágyabb és ergonomikusabb a téglafal effekt. Ha van esztergapadod, magad is feldarabolhatod a hosszú léceket, ezzel ezreseket takarítasz meg.

Szükséged lesz továbbá egy pontosan erre a célra gyártott derékszögre is, amit távtartóként fogsz használni minden két tégla között. A pontos belső mérete 2 centiméteres vastagságban: szintén 25x6,5 cm.

A dekor léceket szegbelövővel pillanatok alatt rögzítheted, és mivel kifejezetten sok szegről van szó, érdemes bérelni egyet, ha nincs otthon sajátod.

A vintage miatt fehér falfestéket említünk színező gyanánt, de természetesen bármilyen színűre festheted a téglafal effektet, amilyenre csak szeretnéd.

A festéket festékszóróval a leggyorsabb és legpraktikusabb felvinned, szintén kölcsönözhetsz egy jó kis ipari példányt, hogy haladni tudj. A festés folyamán az alapos takarófóliást nem szabad elhanyagolni.

A téglafal effekt felrögzítése

Gyakorlatilag nem különbözik a csempézéstől, csak sokkal egyszerűbb amiatt, hogy nem kell ragasztani. Kezdd az egyik alsó sarokban. A padló mentén tökéletesen vízszintesen haladj végig. A következő sort feles kötésben „lődd” fel, és egyelőre egész fadarabokkal dolgozz. Ha felértél a plafonig, számold meg, hány „féltéglára” van még szükség, és szabd le ezeket is. Miután mind felkerült a helyére, hozzáláthatsz a festéshez.

Vintage tippek

  • Festés előtt csavarhúzóval bekarmolhatod a téglákat, hogy régies, használt hatást kapj.
  • Téglanyomathoz hasonlóan stencillel szöveget festhetsz néhány elemre, ami lehetőleg látsszon kicsit át a festék alatt, de száradás után is alkalmazhatod ezt az érdekességet.

Ötlet: Lowe's Home Improvement