Parketta fajták nagyító alatt – erős parketták

Svédpadló? Intarzia parketta? Hajópadló? Mi a különbség?

Nagyító alá vettük a megannyi parketta fajtát, hogy megkönnyítsük Önnek a nem túl könnyű választást, hiszen a parketta burkolat évtizedekre szól!

Először bemutatjuk a nagy igénybevételt is kiálló fajtákat, majd a reprezentatív célú esztétikusabb, de sajnos gyengébb típusokat, és végül a mindkét szerencsés tulajdonsággal rendelkezőeket.

A legerősebbek:

  • Egzóta parketta és trópusi fából készült svédpadló: az egzóta szó hazánkban nem honos, import faanyagot jelent. A Magyarországon újdonság számba menő tömör fából készült, főleg beltéri parketta típus egy külföldön már kipróbált, régóta használt, és közkedvelt fajta, mely megfelelő használat mellett gyakorlatilag elnyűhetetlen. A kültéri egzóta burkolat felszínét bordázva elkerülhetjük a csúszásveszélyt.
  • Ipari parketta: a mozaik parketta élére állított elemeinek összeragasztásával táblásított parketta típus. Nagy forgalmú, erős igénybevételnek kitett helyiségek masszív burkolata.
  • Fapadló: felülete a kemény védőréteggel ellenére is sérülékeny, azonban meglepően tartós parketta! Kiváló hő- és hangszigetelő, könnyű, és rugalmas. Bármilyen beltéri felület burkolására alkalmas: közintézmények, óvodák, iskolák, kórházak, szállodák és lakóházak természetes szépségű és melegségű burkolata. Élettartama szinte korlátlan, mert nem korhad, nem rothad, s a rovarok, rágcsálók sem kedvelik. Beépítésénét ajánlott szakemberre bízni.
  • Lamella parketta: általában 10 mm vastag, csapok nélküli parketta elemekből áll, ragasztó rögzíti az aljzathoz. 1-2 alkalommal csiszolható, bármilyen fafajból készítik. Panellakások parketta burkolatához ideális.
  • Mozaik parketta: a legtakarékosabb, a legolcsóbb, a legegyszerűbb, és legpraktikusabb. Kiválóan alkalmas padlófűtéses helységek burkolására is.
  • Csaphornyos parketta: Hazánkban honos tölgy, bükk, akác fából és külföldi egzóta fajokból is készül. Egységesen 22 mm vastag, csapok és hornyok segítségével illesztik egymáshoz, plusz szeg vagy ragasztó rögzíti az aljzathoz. Élettartama 50-150 év, többször csiszolható, felújítható, nagyon kedvelt parketta típus.
  • Laminált padlóburkoló: a legismertebb és legkeresettebb meleg padló burkolat. Készültségfoka maximális, tömérdek szín és használati választéka miatt rendkívül népszerű. Jó minőségben hosszú távra szól.

 

A folytatásban a leglélegzetelállállítóbb ugyanakkor tartós parketták világába kalauzoljuk el Önöket.