Ha sokáig szép parkettát szeretnénk

Semmi mástól nem kell úgy óvnunk a parkettánkat, mint a VÍZ.

Az víz ugyanis helyrehozhatatlan károkat tesz benne, mivel ezzel érintkezve a parketta megdagad, foltos lesz, száradás után pedig zsugorodik és hézagos marad, vetemedik. Ezért csak teljesen kicsavart, alig nedves ruhát szabad szükség esetén a tisztításhoz alkalmazni.

A fa parketta

Természetes anyagánál fogva - rendszeres ápolást, karbantartást igényel. A szépség és tartósság megőrző felületkezelő anyagok a következők lehetnek: lakk, pác, olaj, viasz, s ezek kombinációi. Egyes parketták utólag csiszolhatók és újra lakkozhatók, mások csak lakkozhatók, ismét másokkal pedig egyiket sem lehet megtenni.

Hogy melyik parketta fajta mennyi és pontosan milyen kezelést igényel, erre a gyártók csomagban található leírásai adnak speciális választ, mely instrukciók betartásával akár évtizedeken keresztül is élvezhetjük fa felületünk természetes szépségét.

•    A trópusi faanyagok rendkívül tartósak, kevés ápolással szinte korlátlan ideig megőrizhető frissességük. A megfelelő kivitelezési szabályok betartása mellett, vizes helységben is alkalmazhatóak! 4-5 alkalommal is csiszolhatók, wax réteggel védhetők.

•    A kétrétegű parketta csiszolással felújítható.

•    A furnérpadló nem csiszolható, és nem újrafelhasználható. Tehát ha megsérül, vagy fel kell szedni például egy felújítás miatt, akkor teljes egészében cserére szorul. A furnérpadló kopórétegét lakkozással védhetjük az idő folyamán.

•    A laminált padló se nem lakkozható, se nem csiszolható. A legtöbbet az ütésektől és víztől való távol tartásával tehetünk állagmegóvása érdekében.

Ha betartjuk a gyártó parkettánkra vonatkozó használati útmutatóit, sokáig kiszolgál minket nagy gonddal megválasztott parkettánk, és még unokáink is gyönyörködhetnek természetes fa anyagú padlóburkolatunkban.