Építsen kerti tavat saját kezűleg

Egy kis hangulatos tó kertünkben számos élményt tartogat felnőttnek, gyereknek egyaránt. Látványa, fiziológiai és lélektani hatása semmi mással nem pótolható, igazi kis saját, kerti szanatórium.

 

Köztudott, hogy a gyermekek általában mennyire szeretik a vizet! Még egy kis pocsolyával is eljátszanak ágak és papírcsónakok segítségével. A felnőtteket nyugtatja, gondolataikat leköti, szemüket gyönyörködteti, nem beszélve a tóépítéssel járó fizikai munka edző hatásairól, hiszen a tóépítés még az energikusabb kerttulajdonosok számára is kihívást jelent.

 

Kerti tó a figyelem középpontjában

 

Tavacskánk minden tetszési babért le fog aratni kertünkben, hiszen igazi gyöngyszemként tündököl a kert leghangsúlyosabb részén. Igazából mindenfajta vízi mestermű, úgy mint a csobogók, patakok, és szökőkutak is képesek arra, hogy mozgásukkal felhívják magukra a figyelmet. Az állóvíz előnye pedig maga a víztükör, ami a fényt megtörve különlegesen mutatja házunkat, az égboltot, és a kert növényeit. A tó növényei is más jellegűek, mint „szárazföldi” rokonaik, hiszen nagyon gyorsan nőnek, és jellegük is vadregényesebb, amivel felhívják magukra a figyelmet. Azonban a kerti vízi építményekkel csínján kell bánnunk, hiszen halmozásukkal már giccses jelleget ölthet az egyébként ápolt kertünk is. A kevesebb több elve a kerti díszek esetében is érvényes.

 

Hogyan építsünk kerti tavat saját kezűleg?

 

Mielőtt belevágunk, győződjünk meg róla, hogy minden együtt áll ahhoz, hogy gördülékenyen haladhassunk a nem kis erőfeszítést és hozzáértést igénylő munkával.

A következőkkel kell tisztában lennünk:

 

1.Megvannak-e a tóépítéshez szükséges szerszámaink?

2.Hová építsük a tavat?

3.Mekkora legyen a tavunk?

4.Hogyan kell a kerti tavat megépíteni?

5.Hogyan és milyen szivattyút, szűrőrendszert, vízforgatót fogunk telepíteni?

6.Tervezzük meg előre a dekorációt: kövek, sziklák, tavi növények…

7.Hogyan és mennyi vizet kell a tóba tölteni?

8.A tóépítést követő ápolás, karbantartás, tisztítás, növény gondozás hogyan működik?

9.A kerti tavak tisztítása házilag

 

Nos, láthatja, hogy nem mindennapi rutinfeladatról van szó, ha kerti tavat szeretnénk építeni saját kezűleg. Ha nem biztos a dolgában, ajánlatos szakember segítségét igénybe venni a profin működő kerti tó építéséhez, de ha még nem ment el a kedve egy csináld-magad kerti tó telepítésétől, akkor tartson velünk, és megmutatjuk a művelet lépéseit töviről-hegyire a következő részben.