4 design növény, amit könnyen tarthatsz az otthonodban

Korunk iróniája, hogy manapság már a növények sem nőhetnek úgy, ahogy szeretnének, nekünk belőlük is minimalista látványosságot kell csinálnunk. :-) Hogy hogyan teheted divatossá a növényeket? Mindenekelőtt a kaspójukkal, vázájukkal, azaz a mesterséges tárolójukkal. Ha ezek vagány design vonalvezetésűek, akkor már félig nyertél is. De mit tegyél, és hogyan válassz „minimál szobanövényt”?

Minimál design szobanövények

Az azonnali megoldást tehát egy design virágtartó tudja megadni. Vegyünk egy példát. Keress otthon három azonos cserépméretű szobanövényt. Vásárolj számukra három ezüst színű, vagy fehér, vagy selyemfényű fekete hasáb alakú kaspót. Csak tedd őket egymás mellé egy polcra, amin rajtuk kívül semmi más nincs. Ezennel máris kész egy élő minimál dekoráció a lakásodban. A megfelelő hatáshoz nem muszáj a növényeknek egyformának lenniük.

Most bemutatunk 4 jellegzetes design növényt pár tippel, hogy Te is megvalósíthasd saját otthonodban, amiket a cikk galériájában láttál.

1. A bonsai

Hadd kezdjünk egy ízig-vérig design növénydekorációval. Ez a beltéri csodanövény évszázadok óta lenyűgözi az embert. Saját magad is kinevelheted bonsai cikkeink utasításait követve. A bonsai a minimál ellentéte, jellegzetesen organikus vonalvezetésű növény. Nincs két egyforma példány, és párját ritkító design elem lehet az otthonodban már egyetlen bonsai. Való igaz, hogy megvan az ára is – minden értelemben. Egy kifinomultan szép bonsai elég drága mulatság, és időben is sokba kerül, mivel aktív ápolást, folyamatos nyírást, drótozást igényel. De bele lehet jönni, és érdemes megtanulni.

2. A bambusz

A bambusz természetesen egyenes, szabályos, cső alakú szára miatt már „minimál növényként” is felfogható. Nem hiába olyan felkapott mostanában a sok élő bambuszból készült dekoráció. A bambuszt tekerik, fonják, rácsozzák... Kiválóan alakítható, és könnyen tartható. Lakásod ékes, egyedi dekorációja lehet, ráadásul gyönyörű kaspókat is találhatsz kifejezetten a bambusz számára.

3. A dracéna

Az egzotikus, elegáns pálma-szerű design növény számára már csak egy vagány kaspó kell, és máris kész a mutatós dekoráció. A dracéna szerencsére igénytelen növény. Sem sok fényre, sem sok vízre nincs szüksége. A bonsai ellentéte ápolási szempontból. Nyírni sem kell, drótozni meg végképp.

4. A kaktusz

A kaktuszok minden fajtája elég dizájnos ahhoz, hogy méltóan zárja a sort. Mivel jellemzően robusztus, gazdag formavilággal rendelkeznek az egyedek, a világ legegyszerűbb kaspóit ajánljuk hozzájuk. Ha van a dracénánál igénytelenebb növény, akkor a kaktusz az. Ha kéthetente egyszer meglocsolod, akkor már - kis túlzással - majdnem túlöntözted :-) A kaktuszgyűjtők szerint akkor fog virágozni, ha novembertől márciusig 10°C körül tartod, szigorúan öntözés nélkül.

Tipp: A design növények földjére halmozz fehér dekorköveket. Például csillogó és gömbölyű dolomitot.

Te melyik növényfajtát választanád?