Álomszép virágos ablakpárkányt Neked is

A virágos ablakpárkány évszázadok óta nem tud kimenni a divatból. Vajon miért nem? Valószínűleg azért, mert az élet és a szépség örök értékek. A virágládák pedig éppen ebben a kettőben jeleskednek.

Milyen virágokat válasszak?

Az ablakpárkányt kényes területnek tekinthetjük az ablak zavartalan záródása és a virágok gondozása miatt. Nem választhatsz tehát túl terjedelmes, vagy „szemetelő” virágokat. Egyszerű gondozású, behatárolt méretű, és sokáig pompázó virágokra van tehát szükséged, ha az ablakpárkány lesz a kerted.

Kezdd az árvácskával

Kora tavasszal jól bírja az árvácska a hidegebb éjszakákat. Az egyik legbájosabb és legszínpompásabb tavaszi virágról beszélünk, mely ráadásul komolyabb gondozást sem igényel. Mérete alatt jól elfér az ablakpárkányon. Színeit illetően azonban olyannyira változatos, hogy csaknem fejtörést okoz, hogy milyet is válassz. Dönthetsz csupa egyforma mellett, vagy ültethetsz színkavalkádot is, szépségüket nem fogod megunni. A begónia és a fukszia társai lehetnek, velük is színesítheted a virágos ablakpárkányodat.

Muskátli, a nagy túlélő

A muskátlinak saját szezonja van, éppúgy, mint az epernek, vagy a dinnyének. A napokban kezdődött a muskátli szezon, és a 650 forintos, drága muskátli sem számít érdektelen árucikknek. Sok házasszony alig várja, hogy hétvégén telerakhassa a csomagtartót, majd az ablakait rögtön az első muskátlikkal. Pár hét múlva azonban féláron is megteheted ugyanezt. Ha sikerül zárt helyen átteleltetned a töveket, akkor jövőre nem kis kiadást spórolhatsz meg a család számára.

Petúnia, a romantikus illatfelhők királynője

Nemcsak az illata, a színe is mesébe illő. Trombita alakú virágai és édes – fanyar illata sokunknak a nagymama varázslatos kertjét juttatja eszébe. Egyik virág omlik a másik után, ha folyamatosan enyhén nedvesen tartod a földjét. Az elszáradt trombitákat naponta ki kell csipkedni az élő virágok közül. Így szép marad az ablakod.

Virágláda, virágföld

A természetes hatás kedvéért sem muszáj ólomnehéz faládákat használnod. A műanyag ládák ugyanolyan szépek lehetnek, ráadásul praktikusabbak is, mivel könnyűek, és nem áznak át. Érdemes alul nyitott, tálcás változatot beszerezned, hogy a pangó víz elhagyhassa a virágföldet. Azonban vigyázz, hogy az alsó szomszéd nyakába ne folyjon! Öntözd tehát csínján, de eleget. Csupán odafigyelés kérdése. Ellenőrizd naponta virágaid talaját, és ha nedves, akkor még ne locsolj.

Tápanyagban gazdag virágföldet vásárolj. A kertészetekben kapható spéci balkonnövény föld, ez lesz a legmegfelelőbb számodra. A letömörödött földet egy kis lapáttal mindig lazítsd fel, hogy a gyökerek levegőhöz juthassanak.

Gyönyörű, virágos ablakpárkányokat kívánunk szerte az országban!