Augusztusban ültess fügét

Holnap augusztus. Kezdhetsz-e valamit még a kertben, ha nem múlt el a kísérletező kedved? Szerencsére nagyon is! A fügét épp most kell elültetni az édes, mediterrán gyümölcsökért, és a gyönyörű, bokros leveleiért.

A füge szakszerű ültetése gyerekjáték

Mediterrán, azaz száraz, meleg éghajlati növényként a fügét déli fal elé ültesd. Itt sok napfényt kap, és szélárnyékban fejlődhet. A talaj minőségéért se aggódj, bármilyen föld jó neki, sok helyen még homokban is szépen terem. Természetesen azért sokkal édesebb és nagyobb gyümölcsöket hoz, ha tápanyagban, nedvességben nem szűkölködik.

Magyarországon már rég bizonyított, úgyhogy kezdő kertészek is belevághatnak a termesztésébe. Nekik van is egy tippünk: a legbiztosabban a kétéves, gyökeres növények maradnak meg.

A füge és a magyar tél

Hazánkban a télen +10 °C-os mediterrán tájakról elszármazott fügére vigyáznod kell. A fagyok előtt a növény tövét magasan kupacold fel, hogy a -15°C-ot átvészelhesse. Ez alatt ugyanis a füge a földig lefagy, és csak 3 év múlva terem újra. Lombja mégis kihajt tavasszal, s csak ezután szabad levágni róluk az elfagyott hajtásokat.

A fügebokor 3-4 méter magasra is megnő, és a kiültetett növény ugyanennyi év múlva hoz először termést. Tavasszal már ne vagdosd vissza, mert akkor a gyümölcskezdeményeket vágnád le.

A füge kétszer terem

Az első gyümölcsök májusban kezdenek nőni. Ők augusztusban érnek be, és szüretelhetők. A második terméshullámot az új hajtások alatt láthatod növekedni folyamatosan a nyár folyamán. Ha az ősz is meleg és hosszú, akkor októberben újabb füge termésnek örülhetsz. Ha mégsem kedvez nekik az időjárás, akkor a tél folyamán maguktól hullanak le az apró, éretlen gyümölcsök.

Ekkor sem kell elkeseredned, mert a fügebokor így is csodálatosan szép és megnyugtató kerti dekor növény is egyben.