Az energetikai tanúsítvány megkerülhetetlen?

Kötelező kellék

 

  • Új lakások: a használatbavételi engedélyt energetikai tanúsítvány nélkül nem adják ki. A besorolás hivatalos dokumentuma nélkül nem szabad és nem is érdemes tárgyalni.

 

  • Használt lakások: a Magyar Mérnöki Kamara vagy a Magyar Építész Kamara névjegyzékébe felvett regisztrált szakember helyszíni szemle alkalmával felveszi a műszaki adatokat, amelyek alapján elvégzi az energetikai besorolást. Figyelembe veszi az építőanyagot, az alaprajzot, a falak vastagságát, a hőszigetelés és a nyílászárók állapotát, a fűtési rendszer korszerűségét...
     

Ha energiatanúsítványt rendelünk, segíthetjük a tanúsító munkáját azzal, hogy – amennyiben megvannak – előkészítjük a ház vagy a lakás építési terveit, alaprajzát, a korábbi felújítások tervrajzait, műszaki dokumentációját.
 

A felmérés során szükség lehet műszeres vizsgálatra is, így például a hőhidak feltárására hőkamerás felvétel vagy hőpisztolyos diagnosztika készítésére. A nyílászárók állapotát pedig az úgynevezett légtömörség méréssel ellenőrzi a szakértő.

 

Az energiatanúsítvány előnyei
 

Ezen tanúsítvány nem csak egy besorolási skálán szereplő helyezést takar, hiszen 2013-tól a ezen irat kötelező része a szakértői javaslat, amelyben a szakember felméri az ingatlanunk hőtechnikai, illetve épületgépészeti hiányosságait, problémáit és egyben komplett javaslatot tesz az építmény energiahatékonyságának javítására, figyelembe véve az épület rendeltetését, és a költséghatékony, reális megvalósíthatóságot is. Ezért egy energetikai tanúsítvány már önmagában is növelheti ingatlanunk értékét.

 

Amennyiben az átlagosnál jobb minőségről tanúskodik a papír, akkor biztosak lehetünk abban, hogy ingatlanunk értéke is magasabb lesz a hasonló paraméterekkel rendelkező, de energetika szempontból alacsonyabb besorolású ingatlanhoz képest.

 

Amennyiben a vizsgálat eredménye az, hogy épületünk vagy lakásunk energetikai szempontból gyengébb az elvártnál, megfontolandó a szakember tanácsa szerint korszerűsíttetni az ingatlant. A javaslatok szakszerű megvalósításával ingatlanunk piaci értéke is emelkedhet és fenntartása is kedvezőbb lesz, így a megfelelő beruházásra fordított összeg tervezhető időn belül megtérülhet.

 

Szakemberek a témában