Befektetési céllal vásárolnál ingatlant? Ezt a 4 tényezőt mindenképp gondold át!

Ha már megszületett a fejedben az elhatározás, hogy befektetési céllal vásárolnál ingatlant, de nem vagy benne biztos, hogy minden tényezőt alaposan végiggondoltál, érdemes továbbolvasnod!

Összegyűjtöttük a legfontosabb dolgokat, amelyeket mindenképpen érdemes megfontolnod mielőtt beleugrasz egy ilyen nagy döntésbe, hiszen a befektetési célú ingatlanvásárlás jó néhány dologban eltér attól, mikor saját részre vásárolsz otthont.

  • Jövőtervezés: hogyan fog ez a befektetés passzolni a jövőbeni terveidhez? Megvan a stratégiád az elkövetkezendő 5-10 évre? Meddig tudod nélkülözni az ingatlan értékét hosszú távú terveidben? Mennyiben fogja befolyásolni a kiadásaidat és a bevételeidet ez a vásárlás, belekalkulálva az esetleges üresjáratokat is?
  • Központi kérdés az elhelyezkedés. Közhely, de igaz, hiszen sokszor ez a döntő tényező, amely megkülönböztet egy folyamatosan hasznot hozó befektetést a garantáltan rossz döntéstől. Ha már van egy környék, amire fókuszálsz, érdemes utánajárni annak, hogy adott részen belül mely utcákat preferálják, illetve akár az utcán-, illetve az épületen belüli elhelyezkedésnél is nagy különbségek lehetnek kiadás szempontjából. Amennyiben nagyon alapos akarsz lenni,- márpedig miért ne lennél az, ha ilyen nagy horderejű döntést hozol- érdemes ellátogatnod az önkormányzat építésügyi részlegére. Itt tájékoztatást kaphatsz arról, hogyan alakult az adott környék elmúlt években építésügyi szempontból, milyen fejlesztések vannak folyamatban, és hogy a jövőre nézve hogyan alakul a rendezési terv.
  • Célcsoport meghatározása: ki az ideális bérlő? Egyetemisták, gyermektelen párok, kisgyerekes családok? Vagy esetleg üzletemberek, egyedülállók, akár cégek is? Döntő fontosságú, hogy a megvásárolni tervezett ingatlan jellemzői és az ideális bérlőjelölt ismérvei összhangban legyenek. Gondold át, hogy mit tud nyújtani a kiszemelt ingatlan és melyek az adott célcsoport igényei az ingatlan elhelyezkedésére és felszereltségére vonatkozóan. Jelenleg is kiadható, megfelelő állapotban van a kiszemelt lakás/ház/iroda, vagy költened kell rá, hogy kiadhatóvá tedd? Ha igen, ezek a költségek mennyire előre láthatók, tervezhetőek és beleférnek-e a költségvetésedbe?
  • A karbantartási igény feltérképezése sem elhanyagolható! Tulajdonosként a te felelősséged és költséged lesz az épület karbantartása, így vásárlás előtt célszerű informálódni az ingatlan fűtés/hűtésrendszeréről, vezetékeinek állapotáról (eredeti állapot, vagy történt-e felújítás, ha igen mikor, igazolható-e) felszereltségének (pl. beépített gépek, csapok stb.) állapotáról.

Győződj meg róla, hogy minden költséget számba vettél, ideértve az adózással kapcsolatos kiadásokat is! Ha bizonytalan vagy, célszerű bevonni akár egy szakértőt is, hiszen díján felüli megtakarítást érhetsz el, ha megfelelő ingatlanba fekteted a rendelkezésre álló összeget.