Biztosan tudod, hogyan választhatod ki a legmegfelelőbb étkezőasztalt?

Az étkezőnkkel kapcsolatban általában nagy elvárásaink vannak: mindegy, hogy különálló helységben vagy konyha-, illetve nappali részeként, de több funkciót is be kell töltenie egyszerre. Fontos, hogy ne csak a család mindennapi étkezései során működjön jól, de vendéglátás esetén is megfelelően funkcionáljon.

Mielőtt nekilátnál a berendezésnek, mérd le pontosan a rendelkezésre álló helyet és annak megfelelően válaszd ki az étkezőasztalt: ne feledkezz meg róla, hogy elég helyet kell hagyni a szék kihúzásához (asztallaptól számított 75 cm), az asztal körbejárásához és a tároló bútorokhoz való hozzáféréshez, különben a legszebben berendezett étkező is raktárszerű és használhatatlan lesz.
Az étkezőasztal mind funkcionálisan, mind esztétikailag központi elem.

Mit vegyünk figyelembe a legmegfelelőbb modell kiválasztásakor?

  1. Elsősorban azt, hogy hányan használjátok az étkezőt napi szinten, milyen gyakran és hány főt láttok vendégül. Ha csak évi 1-2 alkalommal gyűlik össze a nagyobb család, akkor felesleges egész évben a terjedelmes asztalt kerülgetni, célszerűbb több vendéglappal is rendelkező modellt választani.
  2. Ha csak kis hely áll rendelkezésre, akkor érdemes olyan asztalt választani, amelynek lehajtható az egyik, vagy mindkét oldalsó része.
  3. Minden főre ideális esetben 60 cm-t kell számolni az asztal felületén, szélességében pedig 40 cm-t az asztal belseje felé, de ügyelni kell arra is, hogy az asztal mérete legyen arányban a rendelkezésre álló tér arányaival.
  4. Milyen formájú étkezőasztalt válassz? Kerek alakú asztalok kis vagy szögletes térben, a hosszúkás vagy ovális asztalok pedig a tágas és/vagy hosszúkás helyiségekben mutatnak jól. Ha ugyanezt a kérdést onnan közelítjük meg, hogy ugyanannyi embert kell leültetned az asztalhoz, akkor ez utóbbiak kisebb helyen elférnek.
  5. Ügyelj rá, hogyan helyezkednek el az asztallábak, hogy ne akadályozzák az éppen ott ülő családtag vagy vendég lábának kényelmét.
  6. Stílus tekintetében válassz olyan darabokat, amelyek jól illenek az egész lakás/ház színkoncepciójába, stílusvilágába. A minőségi fából készült, míves darabok a klasszikus étkezőbe illenek, a kezeletlen fenyőből készültek jól passzolnak a skandináv stílusba. A vidékies hangulathoz válasszunk koptatott hatású vagy színes darabokat. A modern terekben jól érvényesülhet egy különleges fémből, üvegből vagy műanyagból készült darab is.