Buborékházak – extrém formák a természetből

Amikor a kerti irodákról írtunk, a funkcionalitást emeltük ki a kis konténer építményekkel kapcsolatban. Ma viszont az építészeti formák extremitására helyezzük a hangsúlyt. Hiszen tudod, a Designlakásnál az Olvasók szemléletformálása is fő küldetéseink közé tartozik. ;-)

Buborék házak

Első ránézésre azt hihetnéd, hogy a buborék konténerek csak a formájukkal feltűnősködnek, pedig a belső kialakításuk igenis lehet ergonomikus és praktikus, ahogyan látni is fogod.

Méhsejt kunyhó

Ha a méheknek elég kényelmes, akkor mi, emberek is megtalálhatjuk az ergonómiát a méhsejt alakzatban. Amint látod, kellemes szoba rendezhető be egy ilyen ház belsejében. Gyakorlatilag mintha lecsapkodták volna egy szokásos kocka szoba sarkait. A kanapé és a dolgozó sarok pont elég akár egy teljes nap eltöltésére is.

Tojásház egyenes vonalak nélkül

Elrugaszkodott gondolkodásra vall, ha valaki nem igényli az egyeneseket és a derékszögeket a berendezéshez. Tényleg kihasználhatatlannak tűnhet kívülről ez a tojás alakú buborékház. Mégis sikerült egy alapfunkciós teret létrehozni benne: aludhatsz, zuhanyozhatsz, laptopozhatsz a tojásban. Az egyeneseket egyébként megtalálhatod a belső térben az íróasztal lapjában és a fürdőfülke falaiban, hogy egy kicsit „otthon” érezd magad.

Giga-csigaház

Az ember léptékű csigaház belsejében átélheted a csigalét felejthetetlen pillanatait. :-) A csigaházban mindent hasonlóan kell értelmezni, mint a tojásban, csak itt a csőben egymás után, sorban kell alkalmazni mindazt, amit a tojásház egybefüggő buborékában csoportosítani lehetett.

Hideg-meleg félgömb házak

A félgömb alakú ház kedvelt forma északon, délen egyaránt. Fűtetlenül, fűthetően is kivitelezik, igaz, csak kuriozitásképpen, egyedileg. Túl sok félgömb ház még egzotikus tájakon sem jön szembe az emberrel. A berendezése szintén nem sematikus, hiszen a szokásos egyenes falak mentén nem rakhatják sorba a bútorokat. Ezért rakják őket félkörben egymás mellé. Viccet félre téve: a legjobb helykihasználás érdekében egyedi, félkör alakúra gyártott kanapét, ágyat, asztalt használnak. Kissé szédítő lehet ilyen helyen élni... Szerinted?

Megfigyelted, hogy a természetből nyert formákat nagyították fel a buborékházak építészei? Saját méretünkben is tapasztalhatjuk, hogy a természet formái nem okoznak csalódást. Talán a jövő tömeg építészetébe kóstolhattunk most bele?