Bútorokat antikolunk: vintage varázslat fillérekből

A DIY művészek kreatív fantáziáját ragadjuk el a következő 5 percben!

Ámbár a bútorok antikolását a következő egyszerű és olcsó módszerrel akkor is megpróbálhatod, ha nem tartod magad DIY művésznek. Annyira könnyű lesz, mint a kerítés festés. Az olcsóságát az adja az ötletnek, hogy egy elfekvőfélben lévő bútordarabot fogsz felújítani, amiért már nem kell pénzt adni, mégis kapsz egy új darabot.

Unalmas kocka szekrényből bájos vintage kuriózum

Stílusérzék persze kell hozzá, de nem hagyunk magadra kezdőként sem. Tényleg bátorítunk, hogy próbáld meg az antikolást, hiszen elrontani sem lehet. Pusztán három lépésben antikolunk most:

1. Dekorálás
2. Festés
3. Csiszolás

Ennyi... Tényleg!

A dekorálás a legizgalmasabb rész az egész folyamatban. Apró sarok stukkókat kell beszerezni, amik arányosan mutatnak majd a bútor felületén. Inkább kicsik legyenek, mint bumfordiak. A méreteket tehát össze kell hangolni, nehogy giccses legyen a végeredmény. Mivel ragaszd oda? A legjobb a gyorsan kötő stukkó ragasztó.

A festés következik. Nem túl izgalmas folyamat, és nem is kíván precizitást tőled, hiszen úgyis szándékosan fogod lerontani a minőségét a harmadik lépésben. E fázis „nehézsége” a szín megválasztásában van. A vintage kedveli a fehéret (főleg), vagy más világos pasztell színeket. Neked a szobába kell illesztened a felújított bútort, így a színének bele kell simulnia a már ott lévő hangulatba. Ha nem tudod eldönteni, hogy milyen színű legyen, akkor a világért se stresszelj rajta, egy vintage bútor fehéren az igazi.

A csiszolással pedig csak óvatosan! Na, ez a lépés az, amit könnyű elrontani. Habár helyrehozni is, mert ha túlságosan sokat csiszoltál le a festékből, akkor még mindig bármikor újra festheted a bútort, és száradás után jöhet az újabb csiszolás. Csak már jóval finomabban. Haladók megpróbálhatják reprodukálni egy régi festés természetes lekopását is, ha sikerül elképzelniük a hosszú használat során történő amortizációs pontokat.

Ugye, nem is rémisztő a feladat? Mégis létrehozhatsz egy igazi kuriózumot egy már majdnem kidobott, megunt bútorból. Megvan már, hogy melyik darab lesz az? Melyik tárgy lesz az alany? :-)