Csodás karácsonyi asztaldíszek

Tenyérnyi = tányérnyi gyep a karácsonyi asztalon

A népi hagyomány szerint Luca napján, azaz december 13-án búzát ültettek egy cserépbe. A magok karácsonyra kicsíráztak, és ha jó 10 cm magasra megnőttek, akkor a babona szerint a család bőséges termésre számíthatott az új évben. A búzamag az élő kenyeret, azaz Krisztust jelképezte. A kikelt búzát megetették a háziállatokkal.

Mi most kissé megbolondítjuk a dolgot, divatos dekorációt készítünk egy lapos tányér, némi virágföld és fűmag segítségével. Hogyan készül a karácsonyi gyeptényér? Egy lapos tányérba, vagy lapos tálcába virágföldet lapítunk. A felszínét teleszórjuk fűmaggal. Tenyerünkkel alaposan belenyomkodjuk a magokat a földbe. Minden nap meglocsoljuk a gyeptányért. Karácsonyra szép, dús pázsitnak kell nőnie a tányérunkban.

Karácsonyi jégvarázs

Fehér és ezüst - kék dekoráció. Varázslatos, lenyűgöző hatás. A fehér alapon kék és ezüst díszek a következőkből tevődhetnek össze: fehér műfenyőn világoskék és ezüst gömbdíszek. Fehér asztalterítőn kék szalvéta ezüst szalvétagyűrűvel, fehér gyertyán ezüstös kék szalag, fehér tálon ezüst és kék dekor kavicsok, fehér asztalterítőn ezüstös díszszalag... Mindez együtt pedig lélegzetelállítóan szép, ugye?

Három gyertya mandulaágyon

A minimál kedvelőinek: nem adventi, hanem egyenesen karácsonyi vacsoraasztal dekoráció a három gyertya csonthéjas termések közé állítva. A fehér gyertyák a fehér téglalap alakú porcelántányéron pár marék mandula, török mogyoró és dió között kifejezetten a téli időszakról szólnak. Egyébként egész évben otthonosan, mégis elegánsan mutat majd a kompozíció, ha a gyertyákat és a körítést időről-időre cserélgeted.

Édes-aranyos asztali díszítés

Szó szerint édes, hiszen valódi karácsonyi mézeskalácsról beszélünk, mint asztali dekoráció. Mikor, ha nem most van az ideje, hogy ehető díszekkel dekoráljuk az ünnepi asztalt? Amelyikünk arra jár, belekaphat egy sütikét. Hasznosítás szempontjából tehát verhetetlen a mézeskalács asztali dekoráció. Rengeteg mézeskalács recept forog közkézen az interneten, úgyhogy válassz egyet, süsd meg és egy szép tányéron díszítsd velük az asztalt. Használj hozzá egész fahéjat, csillagánizst, műbogyót és szalagot. Plusz fenyő- illetve tujaág még inkább feldobja a kompozíciót. Tényleg aranyos, nem?

Te melyikhez kaptál kedvet? Boldog karácsonyt kívánunk!