Csodaszép térelválasztók, a lakás díszei

Manapság térelválasztók egész arzenáljából választhatsz tuti ötletet a lakásban oda, ahová egy fal már túl sok lenne. Egy kisebb terjedelmű, dekoratív térelválasztó is válhat a lakás központi díszévé, ha kellően ízléses és attraktív a tervezés. Rengetegféle anyagból, átláthatósággal, színben, vonalvezetéssel készülnek a szebbnél-szebb térelválasztók. Ezekből adunk most közre egy amolyan Designlakásos, vagány válogatást. Jó lenne, ha a véleményeteket is hallhatnánk róluk, vagy ha új térelválasztó ötleteket is megosztanátok a többiekkel a facebook-on, e cikk alatt. Íme itt az első és legkézenfekvőbb térelválasztó építési módszer, a gipszkarton fal...

Egyedi, dekoratív gipszkarton térelválasztók

Gipszkartonból szinte bármilyen térelválasztó megvalósítható. Akkor lesz a legízlésesebb, ha megtalálod a megfelelő adagolást a részletességben, ami a falfülkék, polcok számát, méretét illeti. A ma divatos derékszögek friss modernitást visznek az otthonodba, és a LED világítás is könnyen beépíthető. Ezeket előre el kell tervezni, mert később csak kellemetlen bontási macera árán pótolhatók, változtathatók.

Kisebb lakásba túl részletes gipszkartonozást nem javaslunk, itt a kevesebb több. Azonban, ha nagy területet választasz optikailag ketté, akkor bevetheted az aprólékosan megvalósítható ötleteket is. Egy gipszkartonozásra specializált szaki csapat sok extra, mégis kivitelezhető lehetőséget tud neked mutatni.

Keleties rajzolatok

A keleties, mandalára emlékeztető kerekded motívumok légies, átlátható rácsozata nőiesen kecses térelválasztóként díszíti a lakást. Előnye, hogy por és piszokmentesen, nagyon gyorsan beszerelhető, és azonnal, látványosan dekorál. Bármilyen színre festhető, vagy eleve színesen kapható. Anyagát tekintve lehet műanyag bevonatos fémváz, vagy lézer gravírozott rétegelt lemez.

Bambusz és fa törzsek

Egzotikusan, szinte feldolgozatlan természeti elemek a bambusztörzsek és – főleg nyírfa – ágak. Őket függőlegesen, természetes görbületüket nem titkolva alkalmazzák. A gomba és baktérium ellenes szerrel való kezelés persze elengedhetetlen a lakótéri használatuk miatt, de lényeges változtatásokat szándékosan nem ejtenek rajtuk. A természet érintetlen bája mesterséges környezetben a legszebb lakásdíszek egyikévé teszi ezeket az erdei „szereplőket”.

Funkcionális elválasztó bútorok

A térelválasztást funkcionálisan is érdemes megvalósítani. Azaz, használd tárolásra a térelválasztót. A fakkok, fiókok, szekrények, polcok jó lehetőséget biztosítanak nemcsak dísztárgyak, hanem például könyvek, ruhák tárolására is. Nagy hasznuk, hogy új tárolókra tehetsz szert egy ilyen funkcionális térelválasztó használatba állításával. Hátránya, hogy nem olyan dekoratív, mint a  kizárólag díszítő szerepű társai.

Természetesen nem csak ennyiféle térelválasztó között válogathatsz, de talán beindítottuk a fantáziádat, és segítettünk elindulni a saját megoldásod felé.