CSOK – az új Szocpol

2015 július 1-től indul az új Szocpol, melynek neve: CSOK, azaz Családi Otthonteremtési Kedvezmény. A Kormány használt lakásokra is lehetővé teszi a CSOK igénylését, s ettől a lépéstől mindenki az ingatlanpiac újabb fellendülési hullámát várja.

 

CSOK - használt ingatlanra és egy gyermek után is

 

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hivatalosan is bejelentette, hogy 2015 július 1-től Családi Otthonteremtési Kedvezményre Ötszázezerhárom millió kétszázötvenezer Forint támogatást különít el használt ingatlanok vásárlására, sőt, most már bővítésére is a Magyar Állam. Ezt félcsok-nak hívják majd a félszocpol elnevezés helyett. Ebből a bő keretből egy gyermek után is lehet majd Családi Otthonteremtési Kedvezményt igényelni.

 

Az előzetes kalkulációk szerint az Államnak ez a projekt 4 milliárd Forint kiadást jelenthet, ezzel egyidejűleg pedig 10-11 ezer család vásárolhat majd igényeinek jobban megfelelő ingatlant. 2016-tól a teljes évi állami költség 9 milliárd Forintra fog rúgni.

 

Közismert és szomorú jelenség hazánkban a családi házak elkészülte utáni tömeges válás. A meglévő Szocpollal kapcsolatban 2014 februártól jelentős engedmény a Kormány részéről, hogy ilyen esetben ezentúl nem kell visszafizetni a Szocpolt, amennyiben a gyermek annál a volt házastársnál kerül elhelyezésre, akié lett a Szocpolos ingatlan tulajdonjoga.

Szakemberek a témában