DIY emeletes növényládák nem csak virágoknak

Szeretnéd élvezni a színpompás virágzuhatagok látványát, vagy friss koktélparadicsomot, fűszernövényeket nevelnél? Akár egy aprócska erkély áll rendelkezésedre akár méretes terasz, vagy kert, egy fából készült DIY emeletes növényláda nagyszerű alkalom egy kis hétvégi barkácsolásra!

Többféle inspirációs képet csatolunk, így könnyen kiválaszthatod azt, amely igényeidhez és otthonod stílusához legjobban illik. Az emeletes elhelyezkedés előnye, hogy helytakarékos és a növények nem árnyékolják le egymást, ráadásul az emeleteknek köszönhetően megsokszorozódik a növények, virágok látványa.

  • A faanyag, amiből a ládák és az állvány készül, lehet új, de akár újrahasznosított, is: pl. paletták, régi gerendák, stb. Ha hosszú távra tervezel és szeretnéd, hogy a víztől ne rohadjon szét, akkor érdemes hőkezelt anyagból készíteni, a ládákat béleld ki vastag fóliával, amelyet apró szögekkel rögzíts!
  • A lehető legkevesebb anyagot és időráfordítást igényli az a változat, amikor csak maga az állvány készül fából és arra helyezed el a műanyag virágládákat. Ebben az esetben elég a faanyagot kültéri páccal kezelni vagy lefesteni és még akár úgy is megoldhatod, hogy az idény végén az állványt szétszereled, a ládákat egymásba helyezed.
  • Az előzőnek egy másik változataként készülhetnek a ládák is fából az egységesebb látvány érdekében, ezek lehetnek rögzítettek, vagy akár hordozhatóak is. Utóbbinál csak annyi a dolgod, hogy a ládákra füleket fabrikálsz erősebb kötélből, régi övből stb. Így bármikor könnyen, görnyedés nélkül leszüretelheted vagy átültetheted tetszés szerint.
  • A növényládák formájukat tekintve lehetnek hagyományos, szögletes formájúak, de készítheted döntött oldalfalakkal is. 
  • Akinek nagyobb tapasztalata van a barkácsolásban összeállíthat egy tornyos változatot is, amelyben a virágok több oldalon is helyet kaphatnak. Ennek egyszerűbb változata, ha különböző méretű négyszögletű ládákat készítesz, és azokat helyezd egymásra akár simán felhalmozva, akár elforgatva.
  • Az emeletes ládák bárhol elhelyezhetők, ízlésednek és a benne nevelt növényeknek fényigényének megfelelően. Teheted kerítés vagy fal mellé, sarokba, teraszra, vagy a kert közepére is.