DIY konyhapultot öntünk betonból

Elkopott, eltört a konyhapult? Mit szólnál a szokványos megoldások helyett egy loftos hangulatú, vagány és mutatós beton konyhapulthoz? Ha tetszik az ötlet, akkor a Löwe barkács áruház DIY útmutatója segítségével olcsón kivitelezheted. Az eljárás annyira egyszerű, hogy kis kézügyességgel bárki elkészítheti. Mutatjuk is, hogyan...

DIY öntött beton konyhapult készítése

Kezdetnek egy egyelemes, erős szerkezetű konyhaszekrényt, vagy tálalószekrényt válassz, ami önmagában, kakukktojásként is megállja a helyét. Arra gondolunk, hogy önálló funkciójával megadjuk neki a jogot, hogy különbözzön a többi bútortól. Tehát át is festheted, hogy minden szempontból egyedi legyen.

1. Először távolítsd el a régi pultot a konyhaszekrény test tetejéről. Majd mérd meg a korpusz (szekrény test) keretét, és minden oldalon adj hozzá 2 centimétert. Ezek lesznek a beton konyhapult méretei.

2. Készítsd el a kívánt méretű keretet a legolcsóbb bútorlapból. A belső méretek egyezzenek meg a készülő beton konyhapult méreteivel. A 4 centiméter magas léceket csavarozd az alaplap széléhez, végül az illeszkedő belső éleket fugázd ki szilikonnal. Egy olajos ronggyal töröld át a forma belsejét, hogy a betont majd szépen elengedje. A „zsalu” készen áll az öntésre.

3. Ideje kikeverni a betont. Tejföl sűrűségű anyagot állíts elő, amivel ideális lesz dolgozni. Töltsd félig a pult öntőformáját, miközben glettvassal folyamatosan elsimítod a betont. Majd fektess a betonba egy pár centivel kisebb, sűrű dróthálót. Ezzel gyakorlatilag vasbetont készítesz. Ha jól belenyomkodtad a rácsot, töltsd tele a formát.

4. Ha tökéletesen tele van a „zsalu medence”, egy hosszabb léc segítségével simítsd el a tetejét. A lécet folyamatos cikk-cakk mozgással húzd végig a forma tetején, hogy minden csepp fölösleges anyagot eltávolíts a formából. Kalapáccsal óvatosan ütögesd a forma oldalait, hogy a buborékok felszökhessenek a betonból. Így kötés után erősebb szerkezetet kapsz. A légtelenített betont újra simítsd el a glettvassal.

5. Ha a beton megkötött, távolítsd el a csavarokat a zsalu formából. Ha ez megvan, egy spakli segítségével feszegesd le a betonpult oldaláról a bútorlap széleket. Ketten fordítsátok át a hátsó bútorlappal együtt a betonpultot. Így a simább alja lesz a teteje.

6. A betonlap láthatóan buborékokkal kráterezett. Glettvassal simíts a gödröcskékbe még egy kis betont, és hadd kössön újra. Ha megkötött, csiszold simára.

7. Már csak az impregnálás van hátra. Kis méretű kézi hengerrel dolgozd rá a folyékony impregnáló anyagot, vagy fújd át betonlakkal. Hogy biztosra menj, két rétegben alkalmazd.

Már csak a rögzítés van hátra. Kinyomópisztolyos szilikont használj, amikor a konyhaszekrény korpuszára ragasztod az új, vagány, loftos konyhapultot.