Egy stencil faldíszítés ötlet jöhet? Csak ha az alkotókedv nem fagyott beléd...

A zord hideg csak kártevőinket sújtja, kreativitásunkat semmiképp. A szerkesztőségben persze mi is alig várjuk a tavaszt, vagy legalább csak egy kis enyhülést, de alkotókedvünk addig is töretlen. Tarts velünk, ha van kedved megismerni, kipróbálni a reneszánszát élő, stencil falfestést modernizált formában.

Stencilek újra a falon

Emlékszel még azokra a ronda függőleges, hengerelt mintákra a régi házak belső falain? Úgy meguntuk, megutáltuk társadalom szinten, hogy e korszak után csak és kizárólag sima, egyszínű falat tudtunk elviselni a lakásban. Ezt mára kihevertük, és rájöttünk, hogy a technikát felélesztve jópofa, extravagáns faldekorációt is készíthetünk, ami messziről sem emlékeztet a régi lebutított förtelmekre.

Hogyan stencilezz?

A stencilezés igazából azért hódít, mert pofon egyszerű, kiemelkedően gazdaságos de hallatlanul fantáziadús faldekorálási módszer. Nem sok kell hozzá:

  • egy vagány stencil,

  • egy eltalált falfesték szín,

  • egy megfelelő ecset. Általában henger, vagy vastag pemzli.

Honnan szerezz stencilt? Nézz szét az interneten a „falfestő stencil” és hasonló keresőszavak segítségével. Ma már akár webáruházban is megvásárolhatod a számodra legvonzóbbat. Falfestéket pedig szinte minden második utcasarkon árulnak. Szóval a faldíszítés sikere csak rajtad múlik. Jó hír, hogy nem kell semmit sem rajzolnod; kézügyesség, festői tehetség nem szükséges hozzá.

A stencilezéshez nagyon kell még egy megbízható vízszintmérő, hogy egyenesen kezdhesd meg a sort. Időnként érdemes ellenőrizned, hogy még a helyes úton jársz-e, és korrigálj, ha elmászott a minta akár csak egy kicsit is.

Ha egy már festett falat készülsz stencilezni, akkor a kérdéses felületet csak akkor kell idézőjelben „előkészíteni”, ha meg akarod változtatni az alapszínt. Hengereld át két rétegben, és száradás után jöhet az első lépés, ami igazából az utolsó is, mert a stencilezés egy egylépéses technika... :-)

Szóval gyurmaragasztóval stencil a falra, jöhet az festék. Ami soha ne csöpögjön sem a hengerről, sem a pemzliből, hogy nehogy a stencil papír alá folyjon. Ezért részünkről mi egy teljes fal felületére is kis hengert javaslunk. Ahogy a fotókon is láthatod, sok tapasztalt stencilező vastag kör pemzlit használ, és pamacsoló mozgással tölti ki a mintát. Ez jóval lassabb, de a legprecízebb stencil festési technika.

Amire még figyelj oda: az átfestett stencilt nagyon óvatosan, kizárólag vízszintesen mozdítva vedd el a faltól, és végig figyelj, hogy száradásig ne érintsd semmivel a friss festést.

Ha kedvet kaptál ehhez a hideg időben is remekül végezhető falfestési ötlethez, és netán arra adnád a fejed, hogy kipróbálod, kérlek, egy fotót ne sajnálj tőlünk sem róla, köszönjük! :-)