Ezeken az elmés DIY ötleteken csodálkozni fogsz

A következő jópofa kerti ötleteket a legbuzgóbb DIY szakértőknek gyűjtöttük. A helytakarékos, olcsón kivitelezhető megoldások az emberi elme problémamegoldó ambíciójának iskolapéldái. :-)

Asztalból pad, padból asztal

Ismered azt a papírhajtogatós gyerekmondókát, hogy „tulipánból paprika...”? Na, ez a padból-asztal-és-vissza okos szerkezet éppen ilyen. Ha jobban megnézed a kék pad/asztal trióját, láthatod, hogy két, majdnem pontosan egyforma dikó-szerű kerti bútort köt össze két zsanér a lábaknál. A különbség csak annyi, hogy középen csak az egyiknek van lába. Méghozzá annak, amelyiken áll a szerkezet, amikor ő éppen egy pad. Nagyon ügyes, nem?

Te csak a tekézéssel törődj

Eddig talán azt gondoltad, hogy a bábuk állítgatását nem úszod meg otthon, mert ez csak a bowling pályán lehetséges. Nos, mégis volt, aki addig agyalt, amíg ezt is megoldotta. Kerti tekepályáján szemes csavarokat csavart a tekebábuk feje tetejére, és egy zsinórral vezette át őket a bábuk fölé rögzített lyukacsos tetőn. Egy mozdulattal – a gurítás helyszínén – azonnal felállíthatók a bábuk, és már jöhet is a következő nagy dobás. Zseniális.

Az évszázad legegyszerűbb körasztalkája

Hogy írjunk erről egy egész bekezdésnyi szöveget...? Egy hatalmas kábeldobot fess le fehérre. Ha megszáradt, állítsd a szebbik oldalával felfelé a teraszon. Ennyi. Lehet, hogy több utánajárást igényel a kábeldob beszerzése... :-)

Tavirózsa könyvesfal - Na jó, legyen egy beltéri ötlet is

Csak mert lehetetlen kihagyni az elmés megoldások sorából ezt a csodás könyvespolc rendszert. Igazi zseni volt, aki ezt megálmodta. Szintén a „magától értetődő, de mégsem jött rá eddig senki” jellegétől olyan bámulatos.

3x12 darab négyzet alakú ládikából áll ez a könyvesfal. Az első gondolatunk az volt, hogy az aranymetszés szerint adjuk meg az adatokat, de a legegyszerűbb így megadni a négyzetek méreteit:

  1. Mérd ki a falon a könyvesfal átmérőjét.
  2. Rajzolj egy 12 beosztásos óralapot egy papírra arányosan lekicsinyítve. 12 óránál ér össze a legnagyobb polcok felső két eleme a sarkainál. Ezért vedd figyelembe, hogy a találkozási pontoknál körülbelül 20 centiméterrel nagyobb lesz a teljes átmérő.
  3. Szerkessz két egész óra között egy-egy négyzetet derékszögű vonalzó segítségével a megrajzolt óralapra.
  4. Ezt fél óra eltolással ismételd meg a két kisebb körnél is. A kapott méretek a polcok külső oldalainak adatai.
  5. Ha megfelelő nagyságúnak találod a végeredményt, akkor gyárts, vagy gyártass mindhárom méretből 12 darabot, és fesd fehérre.
  6. Nem kis munka lesz őket a falra rögzíteni, de ahogy a fotón is láthatod, megéri a fáradságot. Lakásod fő attrakciója készül éppen.

Megtaláltad a következő DIY projektedet az itt bemutatott elmés ötleteink között?