Fesd ki a lakásod – bevezetés a színek világába

Itt a tavasz, ergo itt van az ideje, hogy elgondolkozz egy falszín frissítésen. Ha unod a régit, és valami fiatalosra, üdére vágysz, akkor ne halogasd tovább a tervezést! Ebben a cikkben megpróbálunk egy kis lökést adni Neked, hogy vágj bele, készülj előre a nyári melegre, amikor már gyorsan száradnak a festékek.

Egy kis színelmélet a profi választáshoz

A mai technikákkal több mint tízmillió színt vagyunk képesek előállítani! Így, enyhén szólva, van miből válogatnod. Már rögtön az elején megjegyezzük: nem javasoljuk, hogy az aktuális „év színe” divatból indulj ki, inkább vedd alapul a saját ízlésed, a saját vérmérsékleted, a saját stílusod, azaz, ami neked tetszik, külső diktáló nyomás nélkül. Hogyan találd meg az igazit?

A lakberendezők (divattervezők, bútortervezők...) általában a Hering-féle színskálából indulnak ki. Eszerint a három alapszín – piros, sárga, kék – plusz a fehér és fekete keverékeiből állítják össze a színpalettákat. Az egymás melletti színeket harmonizáló színeknek, az egymással szemben álló párokat pedig kiegészítő színeknek, vagy komplementereknek nevezzük. A harmonizálókat egymáshoz illőnek, a komplementereket egymástól elütőnek érezzük. Komplementerek közül fűszerként használunk bizonyos színeket a nagyobb felületen megjelenő alapszín mellé. A természetben is ugyanígy találhatjuk meg ezeket a kombinációkat.

Hideg – meleg színek

A kék bő értelemben vett árnyalatai a hideg színek, a vörös és a sárga rokonai pedig meleg színek. A teljes színskála rendkívül tág. Minden keverék színnek saját nevet találtunk már ki. A melon nem narancssárga, a lime nem zöld, a bíbor nem bordó... A rendkívül finom eltérések azonosításához nagyon sokat kell színeket nézegetni, és kutatni kell, hogy mire reagál ízlésünk nagy igennel.

Ha megtaláltuk a tökéletes alapszínt, amivel bármerre nézünk a is szobában, találkozni szeretnénk, kiválaszthatjuk a hozzá illő, harmonizáló árnyalatokat, és a komplementer, vagyis fűszer színeket is, amiket a szobában még szerepeltetni fogunk egyéb bútorokon, textíliákon, dekorációs tárgyakon. Ha például meleg pasztell szín az alap, akkor bátran válasszunk mellé egy hidegebb, erőteljes komplementert.

A következő, Fesd ki a lakásod – válassz színeket című részben belevágunk a színválasztás gyakorlatába. Ha elvégzed az egyszerűen és kényelmesen a gép előtt ülve kivitelezhető lépéseket, akkor rövidesen tudni fogod, hogy milyen alapszín(eke)t szeretnél a saját falaidon viszontlátni.