Fűtsön télen a nyári meleggel!

Magyarországon a lakóépületek energiája 85%-ban a lakótér fűtésére és a meleg víz előállítására fordítódik. A házak hőszigetelési képességének javításával a fűtési költség jelentősen csökkenthető, de ha nem változtatunk az energia forrásán, akkor csak elodáztuk a problémát, azaz áthárítottuk azt a következő generációra.

 

Ne csak a nyári gyümölcsökből, a kánikulából is tegyünk el télire!

 

Energiát lehet a természettől elvenni is, és nyerni is! A fosszilis (nem megújuló) energiahordozók végleges kifosztása helyett a megújuló energiaforrások felé kell fodulnunk. Ez a nyer-nyer helyzet unokáink számára is megoldás. A nap melege, a szél ereje, a föld hője nekünk dolgozik. Szerencsére új technikával befoghatóak, pénztárca és Föld bolygó kímélőek. De vajon tárolhatóak is?

 

Ez a kérdés zakatol a legelőrelátóbb fejlesztők fejében az egyre inkább elharapódzó energiaválság kellős közepén. Hogyan raktározhatnánk el a nyári gyümölcsök mellett a meleget is télire? Ez a legújabb kutatások témája, melyet az Európai Unió és az Európai Szociális Alap pályázati projekttel is támogat.

 

Magyarországon is folyik a kutatás, és vállalkozó kedvű, kihívást kereső építőipari vállalatok összefogásával már kísérleti ház prototípus is épült, ami természetesen egy igen fejlett passzívház. Újdonsága, hogy a napkollektorok egy bizonyos szilárd anyagba gyűjtik össze a nap melegét. A tároló anyag „kilétét” egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hiszen a rendszer még fejlesztés alatt áll, de a ház már működik, elindult a jó úton.

 

Előreláthatólag pár év múlva valóban eltehetjük a nyári meleget télire!

Szakemberek a témában