Gipsz dombormű – időutazás modern otthonokban

A művészet határára tévedünk ebben a cikkben. A gipsz domborművek a barokk óta nem voltak talán ennyire népszerűek, mint manapság. A mai technika azonban a hétköznapi hobbi művészeknek is lehetőséget ad a kibontakozásra. Mutatjuk, hogyan!

DIY gipsz dombormű készítése

Mi kell hozzá?

Anyagok: modellező gyurma, modellező gipsz

Kellékek: mindenféle formázó eszköz, formázó edény, festékek ecsetekkel

Így modellezz DIY domborművet

  1. A formázó edénybe - ami egy lapos, peremmel rendelkező tányérszerű alkalmatosság – nyomkodd bele egyenletesen a modellező gipszet.
  2. A gipszbe készítsd el a dombormű negatív lenyomatát a különböző formázó eszközökkel. A Mont Marte képzőművészeti stúdió bemutatójában erre egy egyszerű fakockát használnak, ami lehet például egy építőkocka is a gyerkőc játékai közül. Ezt mindenféle szögben „belemártogatják” a gipsz alapba. Mi sok ötletet mutatunk ehhez a kulcsfontosságú lépéshez a cikkünk galériájában.

Készíthetsz nonfiguratív lenyomatokat egy modern térbe. Ha kezdő vagy, akkor a technika első kipróbálására egy ilyen munka tökéletesen beválhat.

Használhatsz már eleve domború figurális alakokat is, mint például virágok, korongok, kavicsok, kagylók, csigák, domború cserépkályha csempék...

  1. Ha úgy érzed, elkészültél a dombormű homorú változatával, keverd ki a modellező gipszet. Mindig a vízbe szórd a gipsz port, sosem fordítva. A tejföl sűrűségű modellező gipszet oszlasd el egyenletesen a gyurmán, simítsd el a leendő hátoldalt.
  2. 24 óra kötési idő leteltével távolítsd el a gipszről a gyurmát, és a formázó edényt. Ezt a műveletet óvatosan végezd, nehogy lepattanjon a dombormű széle, netán ketté repedjen a munkád.
  3. Ezután a festés, vagy natúr dombormű esetén azonnal a felragasztás következik. A festéshez akril festéket ajánlunk, amit nem szív be a gipsz, és száradás után kemény, vízálló réteget képez a gipszen, így védi is azt a gyengébb mechanikai hatásoktól.
  4. A ragasztás például folyékony szeggel történhet. Ezzel porózus falfelületre, betonra, csempére, üvegre is tudod ragasztani az elkészült domborművet.

Reméljük, jól fogsz szórakozni a DIY dombormű készítése közben, és a végeredmény is sok örömet ad majd. Ha van egy kis kreatív vénád, mindenképpen érdemes kipróbálnod.