Hogyan alakíts ki zöldséges sarkot kicsi kertben?

Még egy kicsi kert is onthatja a föld kincseit. Csak tudnod kell, hogy hogyan használd ki bölcsen a rendelkezésedre álló négyzetmétereket. Van erre most egy kitűnően helytakarékos ötletünk. S ha a föld minősége lehetővé teszi, még magas ágyást sem kell készítened. Ha mégis szükség van rá, a magas ágyás szakszerű építéséről sorozatot is találsz nálunk. Telepíts tehát vegyes zöldséges kiskertet a következőképpen:

Zöldséges sarok kicsi kertben

Azért írtunk sarkot, mert a most bemutatott vegyes haszonnövény kertecskét mezsgyére tervezzük. Kihasználjuk tehát a függőleges dimenziót is, ahová felfuttatunk néhány finomságot.

A telek-széli magas ágyat így építsd fel:

1. Első lépésként alakítsd ki a falazatot

Ezt a legegyszerűbben fa pallókból állíthatod fel. Arra figyelj, hogy natúr pallókkal dolgozz, ne mérgezze a talajt vegyszerekkel átitatott, színezékkel kezelt fa, vagy sziklakövek. Dupla falat is készíthetsz. Ezzel a megoldással lassíthatod a föld kiszáradását, és lehűlését is.

2. A profi talaj

A magas ágy földjét különböző rétegek alkotják, bizonyos céllal. Legalulra kerülnek a lassan lebomló anyagok, majd a felszín felé haladva fokozatosan az egyre gyorsabban bomlók, a következőképpen:

1. Legalulra a lemetszett ágak, vesszők, apróra vagdosva
2. E fölé jönnek az évelők lemetszett szárai, továbbá szalma, és a konyhában meghámozott zöldségek, hazai gyümölcsök héja
3. Erre mehet a levágott fű, a földdel együtt lefaragott gyep, és a lomb - az olajos diólevél kivételével
4. Majd következik az istállótrágya és komposzt
5. Legfelülre pedig a tápanyagban dús, porhanyós termőföld, amely süllyedni fog az alul lévő rétegek bomlása tömörödése következtében. A magas ágyat a későbbi süllyedés miatt tehát érdemes púposan megtölteni.

3. Amikor készen áll a föld, jöhet az apácarács, vagy drótháló az ágyás hátához.

4. Végül válogasd össze a zöldségféléket.

Az első ábrán szemléletesen látszik a felosztás, a következő növények kerültek az előkészített magas ágyásba:
A hátsó rácson a futó zöldségek számára ideális a terep, úgy, mint: paradicsom, uborka, futóbab
Ahogy egyre előrébb haladunk a magas ágyásban, egyre alacsonyabb növésű termények következhetnek: brokkoli, paprika, cékla, káposzta, spenót, petrezselyem
hagyma, saláta, sárgarépa, retek

Válogathatsz még a következő ínycsiklandozó termények között:

Bazsalikom, koktél paradicsom, fürtös/kígyó uborka, csípős paprika, oregano, kakukkfű, menta...

Így használd ki kis kerted sarkát saját termesztésű finomságok nevelésére. Kedvet kaptál? Írd meg, melyik 3 zöldségfélét termesztenéd legszívesebben kicsi kertedben.