Hogyan nevelj bambuszt a nappaliban?

Még mindig az egyik legfelemelőbb dekoráció az élő növény, bárki bármit is mond. Pár napja írtunk 4 design növényről, és köztük az egyik a bambusz volt. Egzotikus és könnyen formázható tulajdonságaival gyakran élnek is a növénydesignerek. Ha olvastad a cikket, akkor talán kedvet kaptál a bambusz tartásához otthonodban, így ma abban segítünk, hogy ezt hogyan tedd jól.

Bambusz a nappaliban

Nem hiszünk abban, hogy bármilyen tárgy, vagy akár növényke-állatka szerencsét hozhat az életben, nem fogjuk ártatlanokra a saját döntéseink következményeit. Szerintünk az a „szerencse”, hogy ez a szépséges, egzotikus növény a mi otthonunkban élhet. A bambusz szerencsére :-) könnyen tartható, hálás kis szervezet. Gondozása pár egyszerű szabály betartása mellett végtelenül egyszerű. A benti klímát jól bírja, mégpedig a következő feltételekkel:

1. feltétel: A bambuszt óvd a tűző napfénytől

A lakás bármelyik helyiségében szép marad a bambusz, ha nem teszed ki közvetlen napfénynek. Kissé távolabb az ablaktól tökéletes helyet találhatsz számára.

2. feltétel:

A bambusz számára elég, ha csak vizet adsz gumós gyökereinek. Ebben az esetben lassan növekszik – ergo sokáig olyan marad, mint amikor megvetted. Egy szép üvegváza a legjobb választás, méghozzá dekor kövekkel. A vizet elég hetente egyszer pótolni/cserélni a bambusz alatt. A klóros vizet viszont nem bírja! Levelei sárgulni, hullani kezdenek tőle. Pár napos állott vízzel öntözd, meghálálja az odafigyelést. Ha még egy kis leveles szobanövény tápoldatot is cseppentesz a vízbe, még zöldebb és élettel telibb lesz a bambuszod.

3. feltétel: Ne ültesd földbe

Földbe ültetve levelei megnőnek, elveszíti bambusz jellegét, sárkányfává, azaz ismertebb nevén dracénává alakul át. Szintén szép növény világoszöld szélű leveleivel, de nem az lesz, aki régen volt. :-)

Vehetjük úgy, hogy a bambusz szinte meghonosodott az európai lakásokban is, de nálunk még mindig nem körözi le az anyósnyelvet, vagy a futókát. Szaporítása sem ördöngösség, még visszajövünk ezzel a témával. Többé új bambusz növényre sem kell majd költened...

Ezeket ajánljuk még neked