Hogyan újítsam fel régi bútoromat?

Előző cikkünkben látványos asztalfelújítási műveletet mutattunk be, méghozzá az asztal lapjának lecsempézésével: Meguntad az asztalod? Csempézd le! De mi a helyzet, ha nem elég csak meghúzni a csavarokat, és filckorongot ragasztani a talpakra? Ha az asztal kopott, elszíneződött, netán szúette darab, amire komolyabb renoválás is ráfér? Ha annyira tetszik az asztal, hogy hajlandó vagy hosszadalmasabb és keményebb munkát is belefektetni, akkor pár, most következő tanácsunkat megvalósítva Te is egy értékes és szép darab restaurátora lehetsz, ami a saját kezed munkájától lesz számodra még kedvesebb. Ha szeretsz barkácsolni, nem kell szakemberhez vinned a bútort, házilag is kezelheted a problémát. Ezután az előkészítő eljárás után pedig jöhet a már emlegetett csempézés, mint hab a tortán, vagy mint pont az i-n, vagy mint az asztal koronája... :-)

Fa bútor felújítása

Az előkészítő lépés nem más, mint a struktúra megerősítése, stabilizálása. A legfontosabb tehát, hogy a csavarok, a rögzítések rendben legyenek. Mint ahogyan a Meguntad az asztalod? Csempézd le! című cikkünkben is írtuk, az asztal szerkezetének bírnia kell a csempe nem kis súlyát. Ha nem fogod lecsempézni, akkor is fontos a stabilitás. Ha kell, cseréld ki újakra a csavarokat, konzolokat, ragaszd vissza az elengedett ragasztásokat.

A szú icipici lukacskáit tömítsd folyékony fával még mindenféle felületkezelés előtt. Ez időigényes, pepecs meló, ami több napot is igénybe vehet, de sajnos nem oldja meg sem a festés, sem a lakkozás ezt a problémát. Az a helyzet, hogy tömítés nélkül nem tűnnek el a lyukak.

Száradás után csiszolás következik, ami szintén egy aprólékos, enyhén szólva nem kifejezetten instant művelet. Az elszíneződött – általában barnult, sárgult, szürkült – kopott, lepattogzott lakkréteget el kell távolítani. Először egy durvább csiszolóvásznat használj. Lapos felületek esetén fa téglatestre szorítva praktikus célszerszámot kapsz. Bonyolultabb, íves területeken önmagában lehet csak használni, és csak a kreativitás szab határokat a smirgli papír helyszíni tekergetéséhez. Az anyag vékonyodásával vigyázz, tényleg csak a festék/lakk réteget csiszold le. Ezt a lépést egy sokkal finomabb szemcséjű változattal ismételd meg, szálkátlanítsd, simítsd le a teljes felületet.

Ezzel a bútor készen áll a festésre, lakkozásra

Az előkészítés során már biztosan eldöntötted – ha asztalról van szó – hogy kerül-e csempézés az asztallapra. Ha igen, és az előző cikkben tanácsoltak alapján a csempét is kiválasztottad, akkor a csempéhez illő színre fesd-lakkozd az asztalt. Az sem árt, ha a többi bútorhoz passzol, de ez egy házilag felújított, egyedi darab esetén direkt másképp is lehet. Ha feltűnő, mégis odaillő bútor hatását szeretnéd elérni, akkor javasoljuk, hogy ne a többi hasonló bútorhoz, hanem a tér valami egészen más felületéhez hangold a színét. Harmonizáljon például a függönnyel, a falszínnel, vagy az enteriőr egy kirívó színű kiegészítőjével, berendezési tárgyával.

Sok sikert kívánunk a munkához és sok örömet a megmentett kincs használatához! Ha elkészültél, biztatnád a többieket az általad felújított bútor fotójával a Facebook oldalunkon?