Hogyan újítsd fel a konyhaszekrényt 7 lépésben?

Ha meguntad a fából készült konyhaszekrényedet, vagy ruhás szekrényeidet, és kicsit már leharcoltnak is találod őket, nem biztos, hogy azonnal a méregdrága cserére kell gondolnod. Ha egyébként elégedett vagy velük, tartsd meg őket, és mi megmutatjuk, hogyan újítsd fel. Csak pár napot kell rászánnod az életedből, és olyan lesz, mintha most vásároltad volna a szekrényeket. Tarts velünk!

 A szekrény felújítás 7 lépése

Legyen szó konyhaszekrényről, vagy ruhás szekrényről, ugyanezeket a lépéseket kell megtenned a felújítás folyamán:

1.Szétszerelés. Mindenekelőtt ízekre kell szedni a szekrényeket. Szedd ki a polcokat, a fiókokat, majd csavarozd le a kilincseket, a szekrényajtókat és a zsanérokat. Fontos, hogy címkézd fel őket, hogy melyik, hová való.

2.Tisztítás. Alaposan tisztítsd meg a felületeket a rászáradt zsírcseppektől és portól. Vigyázz, hogy miután mindent leoldottál a szekrénybelsőkről és az ajtókról, fiókokról, tisztítószer se maradjon a felületeken.

3.Javítás. Folyékony fával töltsd ki a sérülések helyét, hogy tökéletesen sima felületet kapj, amit majd egybefüggően és szépen lehet majd festeni.

4.Festőszalag és csiszolás. A folyékony fa teljes száradása után festőszalaggal ragaszd be a beépített szekrényt körülvevő falat, és a szekrénytest belső éleit. Ezután nekifoghatsz a szekrény teljes festett/lakkozott felületének átcsiszolásához. A csiszolást végezd el a bútor testén (korpuszon) és a leszerelt elemeken (frontokon) is. Csak a legfelső, fényes réteget kell lecsiszolnod, hogy felpolírozd a felületet. A lecsiszolt port a porszívó bútor keféjével, majd mikroszálas törlőkendővel távolítsd el.

5.Alapozás. Fehér alapozó festékkel kend végig a lecsiszolt felületeket – mind a fixen álló bútor testet, mind a frontokat. A kisebb felületeken szivacs ecsetet, a nagyobbakon kisméretű szivacshengert használj. Az alapozásnak nem kell tökéletesnek lennie, de szépen fedjen mindenhol.

6.Festés. Manapság nagyon divatosak a magasfényű bútorok. Ezeket a drága felületeket most utánozhatod zománcfestékkel. A kiválasztott színnel fesd át a lecsiszolt részeket. A szivacs ecsetek és hengerek tökéletesen képesek eloszlatni a zománcfestéket. Most kell nagyon alaposnak és precíznek lenned. Várj a teljes száradásig.

7.Szerelés. Ha új fogantyúkat választottál, szereld őket a helyükre, majd távolítsd el a festőszalagot is. Végül szereld össze a ruhás, vagy konyhaszekrényt.

Tipp: A konyhabútor, vagy szekrénysor különálló elemeit nem kötelező egyforma színűre festened. Használhatod egy szín különböző árnyalatait, vagy más színek összeillő árnyalatait is.

Sok örömet kívánunk a szekrényeid felújításához, és megújult bútoraidhoz!

Ötlet: Lowe's Home Improvement