Így keressen megbízható kivitelezőt 1. Barátok és referenciák

Főleg első alkalommal egy építkezés, felújítás sok stresszel járhat. És sokszor jár is, amint azt az építkezés utáni gyakori válások, és a békéltető testületek ügyeinek nagy számú e témával kapcsolatos ügye mutatja. A rengeteg véleménykülönbség, az eltérő tanácsok, az elképzelésekhez képest lassabban, vagy rosszabb minőségben beszerzett anyagok, a tervektől különböző kivitelezési módszerek rendkívül megterhelhetik az építtetők, felújítók idegrendszerét és pénztárcáját.

Hogyan válasszunk kivitelezőt, ha jó minőségű eredményt szeretnénk az oda vezető viszonylag nyugodt folyamattal?

 

Hogyan keressek megbízható kivitelezőt?

 

Az építkezők, felújítók nagy része először fog bele a nagy kalandba, így nincsenek még tapasztalataik a kivitelező választás és a széles spektrumot felölelő procedúra terén. Honnan tájékozódhat az ember, ha szeretné elkerülni a felesleges anyagi veszteségeket és idegőrlő köröket? A következő a lehetőségeket mindenképp érdemes kihasználnia...

 

Barátok, ismerősök az építkezésen túl

 

Elsősorban már az építkezés „tűzkeresztségén” sikeresen átesett barátaink, közeli ismerőseink véleményére adhatunk. Ők már ismerik a buktatókat, az első ránézésre kitalálható végeredményeket, és részrehajlás nélkül tudnak minket felvilágosítani olyan kérdésekről is, amelyeket még nem is tudjuk, hogy fel kell tennünk. Első lépésként tehát rendezzünk egy beszélgetős nassolós baráti találkozót és kérdezzük ki a tapasztaltabbakat az építkezés, felújítás csínjáról-bínjáról, és kérjük meg őket, hogy szelektálás nélkül mindent meséljenek el, ami csak az eszükbe jut, hogy mi, hogyan is történt, milyen tapasztalatokat szereztek az lelőhelyekről, a mesterekről, tervezőkről, kivitelezőkről.

 

Referenciák

 

A kivitelezőkről, mesterekről legőszintébben a kezük munkája beszél. Ha szépen és becsületesen dolgoznak – azaz igényes munkájukból „nem spórolják ki az anyagot”, akkor érdemes leülnünk velük egy beszélgetésre. Ha jártunkban-keltünkben felfedezünk egy-egy általunk szépnek tartott munkát, akkor ne sajnáljuk az időt, bátran kérdezzük meg a tulajdonost, hogy ki volt a kivitelező. Rengeteg bosszúságot megelőzhetünk, ha beszélünk pár szót a mesterről és munkájáról az őt már ismerő megbízóval. Ha szakmai tudását, munkájának minőségét, és emberi hozzáállását is dicsérik, akkor mindenképp vegyük fel a kapcsolatot több ilyen vállalkozóval is, ismerjük meg őket, hogy dönteni tudjunk.

 

A kivitelező választást folytatjuk a szakkereskedések ajánlásaival, és további hasznos tippekkel a következő részében...

Szakemberek a témában