Így készítsd fel teraszod a közelgő kiülős időszakra

A tavaszt már mindannyian zsigereinkben érezzük, még ha az igazán kellemes, meleg tavaszi idő várat is kicsit magára. Mindenki készül a közelgő szabadban töltött órákra: kora tavaszi virágokat ültetünk, előszedjük a bicikliket és azon törjük a fejünket, hogyan tehetnénk még kellemesebbé a teraszunkat.

Mit kell tenned ahhoz, hogy a teraszod startra kész állapotba hozd? Íme:

  1. Van-e szükség javításokra? Alaposan nézz körül minden irányba! Mi az, amit helyre kell hozni? A felfagyott járólap, töredezett műkő, vetemedett faburkolat, homályos plexi teraszfedés az egész kinti szezon alatt bosszúságot okozhatnak. Nehéz úgy élvezni a szabadtéri pihenést, hogy a szemünk minduntalan ezekre a javítani valókra téved, ami pedig akár balesetveszélyt jelent, az élvezzen elsőbbséget!
  2. Tavaszi nagytakarítás kint is: ha már minden megfelelő állapotban van, ideje tisztává varázsolni! Főként a nyílászárók külső takarításáról, burkolat tisztításáról van szó, de a grillező és a virágládák/futtatók rendbetételéről se feledkezz meg! Sok esetben megteszi egy sima kerti slag is, de ha van otthon, vagy tudsz kölcsönkérni/bérelni, nagyon jó szolgálatot tehet egy nagynyomású mosó. Érdemes kezdésként kisebb fokozatra kapcsolni és szükség szerint növelni az erősséget a károk elkerülése érdekében.
  3. Kerti bútor frissítése: a fa, illetve fém részek esetleges festésére/olajozására időnként szükség lehet. Miután leellenőrizted a bútorok állapotát és mindent rendben találtál, érdemes alaposan letisztítani vízzel, enyhén mosószeres nedves ronggyal a nehezen elérhető részeknél is. Előfordulhat, hogy a tárolás ideje alatt bogarak, pókok találtak benne otthonra. Mosd ki a kinti párnákat, huzatokat, a nagyobb méretű, szivacsos részeket alaposan porszívózd át!
  4. Ha már mind a terasz, mind a kerti bútorok megfelelő állapotban vannak és tiszták, akkor ideje beszerezni pár vidám kiegészítőt. A terasz hangulatát nagyon sokféleképpen kialakíthatod: örök divat a tengerész csíkos és a virág/növényminta. Színek lehetnek pasztellek vagy éppen harsányak, ízlésednek megfelelően. Ne csak párnákban gondolkodj, rendezz be egy kinti nappalit, amelyet tavasztól az ősz beköszöntéig sokoldalúan használhatsz!
  5. Tedd fel a pontot az i-re növényekkel! Hívogató, tiszta és színes teraszodról már csak a növények hiányoznak, hogy teljes legyen a kép! Vásárolhatsz cserepes növényeket, vagy előveheted a teleltetett virágokat, pl. leandert, de vannak olyan szobanövények is, amelyeket kisebb szoktatás/átmenet után kint is tarthatsz, ami idő alatt sokat nőhetnek, terebélyesedhetnek.

Jó pihenést!