Így neveld a bonsai-odat 6. Bonsai stílusok: oszlopos és görbülő

A bonsai nevelés egy teljes körűen kiforrott művészet, mind technikájában, mind irányzataiban. Eddig a technikával foglalkoztunk sorozatunk eddigi 5 részén át. Mostanra megismerhetted, és persze gyakorolhattad a bonsai metszés – ültetés drótozás műveleteit, ezzel megszerezted az alapokat a művészkedés elkezdéséhez. Csak győzd eldönteni, melyik növényednek milyen karaktert szánsz a jövőben. Van ugyanis egy tucat, illetve szám szerint 15 választási lehetőséged!

Bonsai stílusok

Ha a bonsai lényegéhez, vagyis a természethű formához ragaszkodni akarunk, akkor is eltérhetünk az eszményi, a tökéletes anyanövény képétől. Hogy miért? Mert a természeti hatások deformálhatják a fákat, befolyásolhatják növekedésük irányát, a növény egészének arányait. A különböző bonsai stílusok emiatt adnak szabadságot a művészi fantáziának.

Az 5 fő irányzat

A törzs dőlésszöge szempontjából öt alapstílust különböztetünk meg. Ezek a következőek:

 1. oszlopos
 2. görbülő
 3. lehajló
 4. zuhatagos
 5. döntött

A növények terjedelme szerint egytörzsű, többtörzsű, és csoportos elrendezésű bonsai kompozíciókat készíthetsz. Kezdjük az oszlopos stílussal, ez a legegyszerűbb, az alap változat.

1. Oszlopos stílus

 • Japánul chokkan. A bonsai törzse egyenesen, függőlegesen növekszik.
 • Természeti viszony: ideális. Vízben, tápanyagban gazdag, nyílt terepen felnőtt fákra jellemző.
 • Bonsai forma: A törzs egyenletesen keskenyedjen a csúcs felé, a korona szimmetrikus.
 • Javasolt fajok: fenyők, borókák.

2. Görbülő stílus

 • Japánul moyogi. A leggyakrabban megfigyelhető törzs alak a természetben.
 • Természeti viszony: Házak között, szél miatt, erősebb növények között a vízért és napfényért való harc során a törzs növekedési irányt változtat, csavarodik.
 • Bonsai forma: maximum 15 fokos eltérésekkel a törzs alapvetően felfelé törekszik, a körvonalak a törzshöz igazodva arányosak. Drótozással alakítható.
 • Javasolt fajok: bármilyen fa faj, például közönséges nyír.

A lehajló, zuhatagos, és döntött stílussal folytatjuk a következő részben.