Japán kompakt bútorok – neked is jól jönnének?

Melyik szobában ne lenne szükség még egy kicsivel több helyre?

TE is folyamatosan harcolsz a szobák alapterületéért? Már ha csak a folyamatos rendrakásra gondolsz is: mindig útban van valami. A japánoknál ez fokozottan igaz, hiszen sehol a világon nincs akkora népsűrűség, mint Tokióban. Hallottál már a fülke szállókról? Hétköznapi dolgozó emberek két négyzetmétert bérelnek egy éjszakára, ha nem tudnak hazamenni munka után. Ha valaki, ők aztán tudják, hogyan kell a hellyel takarékoskodni. A japán kompakt bútorok építésének tudománya nekünk is jól jön, érdemes elsajátítanunk.

Győztes harc a négyzetméterekért japán kompakt bútorokkal

Először is meg kell értened a japánok gondolkodását a szobabútorokkal kapcsolatban. Ez egyáltalán nem nehéz. Csak két paradigma váltás kell hozzá:

Összenövesztés, vagy ikresítés
légtér kihasználás

A japánok a szobabútorokról is úgy gondolkodnak, mint mi az ikerházakról: egyetlen fal legyen két ház tűzfala. A bútorok is tervezhetők ugyanígy: A szekrény oldala legyen egyúttal például az ágy oldala is. Vagy a komód teteje legyen az ágy fekvőfelülete, és így tovább. A tervezői fantázia így képez kompakt bútorokat a szobába.

A második jellemző, a légtér kihasználása pedig már az elsőből következik: nem kell minden bútort a padlóra pakolni egymás mellé. Egymás fölött is kiválóan elképzelhetők bizonyos funkciók. A leggyakrabban használatosak legyenek elérhető magasságban, a ritkábban használtak pedig lehetnek feljebb.

Ez a praktikus irányzat ma egyre népszerűbb. Cikkünk galériájában gyönyörű iskolapéldáit láthatod a zseniális térkihasználásnak. A kompozíciók a gyártótól megrendelve sajnos milliós nagyságrendekre rúgnak. De ha egy jó nevű bútorasztalosnak megmutatod a képeket, bizonyára töredék áron el tudja neked készíteni az egyik szimpatikus japán bútorkomplexum hű mását a saját szobád méretében.