Jól befűtünk, de mivel?

Ma már nem olyan egyértelmű a válasz a „mivel fűtsek” kérdésre. A régi időkben rendelkezésre állt a gáz, a fa, és az olajkályha / villanykályha kvartett, de a fűtő paletta mára jelentősen bővült.

Valójában a ház adottságaitól függ, hogy milyen fűtés válik be a legjobban. Ha rákeresel a „mivel fűtsek” kifejezésre, tapasztalhatod, hogy mindenki más és más fűtésre esküszik az ár-érték arányt illetően. Az sem mellékes, hogy milyen célra keresel fűtést. Ez ostoba kérésnek tűnhet első hallásra, hiszen mi más lehetne a cél a melegen kívül?

Melyik melegre van szükség?

Pillanatnyi gyors felfűtésre, vagy állandó hőmérséklet tartásra? Ha kiegészítő, gyors „beröffentő” melegre van szükség, mert például a fürdőszobában és a konyhában reggel és este 1-1 óra hosszára szeretnél gyorsan-sokat fűteni, akkor számos elektromos fűtőtest közül választhatsz. Ott van például az elektromos konvektor, a hősugárzó, a ventilátoros elektromos kandalló. Ezek az eszközök pár perc alatt felfűtenek egy átlagos méretű helyiséget.

Ha kiegészítő vagy főfűtésként egyaránt használható fűtést keresel, akkor elektromos radiátort, infra fűtést, olajradiátort is választhatsz. A különbség a fűtés irányában található. Míg a radiátorok a levegőt melegítik, az infra fűtőpanel a tárgyak belső energiáját növeli, ezáltal a tárgyak és az emberi test melegítik fel a szoba levegőjét.

Főfűtésként komolyabb rendszerek állnak rendelkezésre. A vegyes kazánt, gázkazánt, cserépkályhát mindenki ismeri.

falfűtés azonban csak az elmúlt pár évben kezd hazánkban elterjedni, és nem ok nélkül. Energiatakarékossága és hatékonysága miatt egyre kedveltebb.

  • A huzat érzet kiiktatása miatt 1-2 fokkal kevesebb is elég, ami 3-6%-os energiamegtakarítást, azaz tízezreket jelent évente.
  • Van vizes és száraz fajtája is, ahogyan a padlófűtés esetében, és infra fóliát is telepítenek a falba. A falfűtés láthatatlan marad a szobában.
  • Hátránya abban rejlik, hogy a bútorozást és a fali dekorációt előre meg kell tervezni, és a helyét átépítés nélkül nem lehet változtatni.

padlófűtés rendszere ugyanúgy lehet vizes, elektromos fűtőszál, vagy infra fólia.

  • Valószínűleg a fektetés helyének kötetlensége miatt alkalmazzák szívesebben a falfűtésnél.
  • Kevesen tudják azonban, hogy a padlófűtés visszeret okozhat, ha hosszú távon sokat járkálunk mezítláb a meleg padlón. Pedig ez igen kellemes érzés, és kisgyermekek szempontjából is megfizethetetlen biztonságot, komfortot jelent.
  • Hálószobában nem ajánlatos használni: az egy méter magasságban lebegő port gyakori felmosással sem lehet megszüntetni, s a laminált padlónak egyébként is árt a víz.
  • A padlófűtés tehát közösségi, nappal használatos terekbe való, és tanácsos kizárólag a felfűtésre szorítkozni a padló folyamatos melegen tartása helyett.