Kerti medencék gépészete – szükséges vagy luxus?

A nyári kánikulában leginkább egy egész testünket lehűtő, frissítő hideg vizes medencére vágyunk.  A „Kerti medencére vágyunk – milyet válasszunk?” című írásunkban kielemezzük a kész műgyanta medence, és a magunk építette fémfalú, vagy betonmedence előnyeit, hátrányait. A folytatásban pedig rátérünk a medence gépészeti arzenáljának lehetőségeire. Önre bízzuk a döntést: mi szükséges, és mi luxus egy magánmedence esetében?

 

A medence gépészete

 

A víz tisztaságát, megfelelő hőmérsékletét, fényjátékait, és egyéb élményhatásait a medence gépparkja biztosítja számunkra. A széles spektrum alapelemei a következők:

 

Vízforgató szűrők

 

A beépített vízforgató szűrők telepítése szakértelmet, de legalábbis komoly autodidakta tanulmányokat kíván. A rendszert a medence mellé épített aknában lehet megvalósítani. Előnye a zajmentes működés és a rejtett kivitel. A szűrőbe szivattyúzott víz kvarchomok rétegen keresztül préselődik át, és a medence másik oldalán, tisztán folyik vissza. A medence gyors ürítésének érdekében padlóösszefolyókat is ki kell építeni a telepítéskor. Szükséges beépíteni túlfolyó rácsokat, felületszívókat, falátvezetéseket, oldal- és padlóbefúvókat.

 

Jóval egyszerűbb, mégis hatékony – bár zajos - megoldás az utólagosan „vízbe lógatott”, medence szélére szerelhető ún. befüggesztett vízforgató szűrő. Telepítése végtelenül egyszerű, hiszen csak a medencefalra kell erősíteni és bekapcsolni, tehát semmilyen szaktudást nem igényel. Hatásfoka a kvarchomokos – aknás szűrőével egyenértékű.

 

Fűtés

 

Kinti hőmérséklettől függetlenül állandó választott vízhőfokot sokféleképpen előállíthatunk. A víz melegítéséhez természetesen energia kell, melyet fosszilis és megújuló forrásokból is nyerhetünk a modern technikáknak köszönhetően. Fűthetjük medencénk vizét hőcserélős kazánnal, elektromos árammal, vagy akár napkollektorral, hőszivattyúval is.

 

A fullosabb medencék vizét akár meg is világíthatjuk, vagy felszerelhetjük ellenáramoltatóval a folyamatos úszás érdekében. Extra medencékkel folytatjuk a következő részben...

Szakemberek a témában