Két gyerek egy szobában 1. rész: Rend a lelke mindennek

Számos indoka lehet, amikor két vagy több gyereket kell egyszerre elhelyezni egy gyerekszobában. Legáltalánosabb oka az, amikor a szűkös hely miatt kell a gyerekeknek osztozniuk egy szobán.

A legtöbb szülőben, köztük talán Benned is az az aggodalom fogalmazódik meg legelőször, hogy, ha egy gyerek is rengeteg holmival jár, kettő még többel, akkor hogyan fogod mindezt egy szobába besűríteni, anélkül, hogy zsúfolt lenne? A rendrakás amúgy is egy állandó feszültségforrás a szülők s gyerekek között. Jobb ennek elejét venni, hogy a vitákat a minimálisra csökkenthesd!  

A közös szobákra hatványozottan igaz, hogy rendszerezett és letisztult formában kell kialakítani és megtartani a szobát, nehogy átláthatatlan káosz üsse fel a fejét már az elején.

Hogyan biztosíthatd ezt?

  • Győződj meg róla, hogy csak azok a játékok kaphatnak helyet a szobában, amelyekkel a gyerekek valóban játszanak, és mindennek megvan a gyerekek által is ismert helye. Ha szükséges, kerüljenek feliratok, vagy kisebbek esetében piktogramok, képek a játékos kosarakra, tárolókra.
  • A megunt, nem használt játékokat add el, esetleg ajándékozzátok el, vagy ajánljátok fel a rászorulóknak. Ugyanez érvényes a ruhákra is. Érdemes bevezetni és a gyerekekben is tudatosítni azt az elvet, hogy ha egy új dolgot vesztek nekik, vagy kapnak ajándékba, akkor egy réginek mennie kell.
  • Minden gyerek holmijának legyen meg a kijelölt helye, ahova az ő dolga elpakolni azt. Nagyobbakkal, akik már segítenek a házimunkában, legyen egy megállapodásotok, hogy ki milyen részfeladatokért felelős, milyen időközönként.
  • Legyen minél kevesebb „porfogó” a szobában, törekedj a könnyen tisztítható, jól elérhető tároló rendszer kialakítására.
  • Legjobban használhatóak az olyan polcok, amelyek univerzálisan használhatóak könyvek, játékok, vagy egyéb személyes holmik tárolására.