Két gyerek egy szobában 2. rész: hívd segítségül a színeket!

Az előző részben tippeket adtunk ahhoz, hogyan lehet rendszerezetten tárolni a szükséges holmikat, ha két gyerek osztozik egy szobán. Még akkor is, ha a gyerekek egyneműek és kis korkülönbség van köztük, lehet vita azt illetően, hogyan képzelik el a saját részüket. Ahhoz, hogy ne legyen túl össze-vissza a szoba, érdemes találni valami közös nevezőt.  Ebben a cikkben azokat a lehetőségeket vesszük át, hogyan hívhatod segítségül a színeket, hogy harmonikus összképet kapj a közös gyerekszobában.

  • Nagy segítség a kicsiknek: az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy egyértelmű legyen, hogy hol van a saját része, melyik holmi kihez tartozik, az az, ha színnel jelölöd azokat. Így nincs vita, melyik játéktároló, vagy polc kié; illetve, hogy kinek, hol kell elpakolnia maga után.
  • A színeket arra is használhatod, hogy kijelöld „felségterületeket”. Lehet ez egy más-más színű falfestés az ágyuk mögött, egy azonos anyagú, de más színű kisméretű szőnyeg a saját részükön, stb.
  • Ha a gyerekek meg tudnak egyezni egy közös színben, amely mindkettejüknek ugyanúgy tetszik, akkor választhattok olyan unisex színeket, amelyeket az egész szobán végig lehet vonultatni. Ezek legtöbbször a narancs, zöld vagy kék árnyalatai szoktak lenni, de akár piros is lehet, ez utóbbi mértékkel alkalmazva.
  • Ha a fenti variációkat túl sablonosnak ítéled meg, hangold semlegesre a szobát fehér, szürke, drapp színekkel és a gyerekek személyes tárgyai, játékai úgyis megszínesítik a szoba összképét.
  • Ahhoz, hogy optikailag minél tágasabbnak tűnjön a szoba, használj pasztellszíneket, vagy hagyd fehéren a nagyobb falfelületeket és az élénk színek csak egy-egy fókuszpontként jelenjenek meg.

Bármelyik változat mellet is döntesz, érdemes azt is figyelembe venni, hogy a túlságosan egy életkorhoz köthető felkapott színek, (pl. lányoknál a pink vagy lila korszak) inkább csak kisebb költségvetésű kiegészítőkön, vagy a falszínben jelenjenek meg, a nagyobb összegű beruházást igénylő bútorokat lehetőleg tartsd meg semleges színekben.