Kis alapterületű nappali újragondolása tértágító ötletekkel

Egy kisebb alapterületű nappali esetén jobb, ha búcsút intesz a lejárt és sokszor célszerűtlen berendezési megszokásoknak. Tippjeink segítségével könnyen stílusosabbá válik nappalid, anélkül, hogy zsúfolt hatást keltene. A már jól ismert trükkökön kívül, amelyek tágítják a teret optikailag (világos színek, tükrök használata, fényes, áttetsző felületek stb.) a következő tanácsokat érdemes megfogadnod:

  1. A megfelelő kanapé kiválasztása kulcskérdés. Felejtsd el a klasszikus 3-2-1 személyes ülőgarnitúrákat, már nem is trendi, másrészt amúgy sem férne el kellően szellősen. Hogyan jusson hely mégis mindenkinek a családban vagy a vendégeknek? Kis alapterület is lehet hívogató, barátságos, ha elfelejted a kliséket és választasz egy kétszemélyes ülőgarnitúrát és hozzá két különböző, de stílusban passzoló fotelt vagy kényelmes széket. Ügyelj arra, hogy az összes ülőbútorod szellős hatást keltsen: óvakodj a széles karfáktól, válassz inkább egyenes oldalú darabokat, amelyeket könnyen arrébb is tehetsz, ha kell.
  2. Helyezd a hangsúlyt a falakra! Egy kisebb szoba is nagyobbnak hat, ha a függöny karnist közvetlenül a plafonra szereled, és onnan omlik le a függöny, egészen a földig. Ne feledkezz meg a falak dekorálásáról sem! Egy nagy kép helyett használj több kisebbet úgy, hogy azok ne érjenek véget szemmagasságnál, hanem felfelé terjeszkednek.  Állólámpa helyett pedig olyan lámpát szerezz be, amit a falra lehet szerelni, így helyet spórolsz a padlón.
  3. Ne told az összes bútort szorosan a falakra! Ha pedig összenyitott tered van, az már önmagában szellősebbnek hat, de ezt a hatást fokozhatod úgy, hogy térbe állítod a kanapét. Ha mögé egy keskeny, de széles komódot, alacsony könyvespolcot, vagy egy konzolasztalt teszel, máris szellősebbnek hat a tér.
  4. A hagyományos dohányzóasztal helyett válassz inkább két darab kisméretű, asztalkát! A legelőnyösebb a részben egymás alá tolható, kerek asztallappal rendelkező változat.
  5. Hangold össze! Kisebb alapterület esetén sokszor egy légtérben van a nappali, étkező, kisebb dolgozósarok. Ügyelj az összhangra! Ha ezek a funkciók szépen kerek egésszé válnak, akkor a tér is tágasabbnak fog hatni. Ennek érdekében következetesen vidd végig ezen az egybenyitott tereken az általad választott színpalettát, ügyelve arra, hogy a fa tónusok is egyezzenek.