Klimatizált otthon: a forró nyarak menedéke

A globális felmelegedést pár éve mi is érezzük. Egyre forróbb nyarakat kell átélnünk, és azt kérdezzük: „lehet ettől még melegebb?” És igen, sajnos egyre forróbbak a nyarak Magyarországon is. Erre válaszul egyre több család klimatizáltatja otthonát, és már most tavasszal tele van a klímaszerelők naptára, többüknek hónapokra előre...

A klímaberendezések ára keresettségükkel együtt nő

Ahogyan a klímaberendezések egyre jobban fogynak, és egyre keresettebbek, úgy megnőtt az áruk is. Általában a fogyasztási cikkek piacán a kereslet és az ár fordítottan arányosan változik, a klímaberendezések esetében egyelőre ez mégis máshogy alakul. A jelenleg fellendülőben lévő lakásépítések gyakorisága is megdobja a klímaberendezések piacát, már érezhető a növekedés.

A forgalmazók tapasztalata szerint, akik a tavalyi nyár folyamán légkondicionálás nélkül szenvedték el a forróságot, idén már a tél vége felé gondoskodtak a megfelelő otthoni készülékről. A szerelők és gyártók véleménye szerint már most, tavasszal az utolsó pillanatokban vannak azok, akik mostanáig halogatták a légkondicionálók felszereltetését, ugyanis a szakemberek határidőnaplói már hónapokra előre beteltek.

Klímaszerelés csak pecsétes igazolvánnyal

2015. augusztus 1. óta hazánkban már csak az vásárolhat és telepíthet jogosan új klímaberendezést, aki erről pecséttel ellátott szakember nyilatkozattal rendelkezik. A gázüzemű berendezéseket is csak erre kiképzett szakemberek szerelhetik jó ideje, s most már nincs ez másként a légkondicionálás területén sem. A piac élénkülése mellett ez is oka annak, hogy a szerelők jobban le vannak terhelve, és szinte azonnal várólistára teszik az új ügyfeleket.

A lakossági megkeresések annyira feltornyosultak, hogy több nagy projekt vár befejezésre a klímaszerelők elfoglaltsága miatt.

Szakemberek a témában