A legjobb vakolatot akarom!

Itt az idő, már a vakolás következik? A jó vakolat olyan a házadnak, mint egy jó ruha neked. Ember legyen a talpán, aki úgy tud választani, hogy azt nem bánja meg a következő 15 évben sem... :-) A következő checklista segít, hogy a legjobb ruhát találd meg a házadnak. Figyeld a párhuzamokat!

    1. A legjobb vakolat színtartó

Először is: nem szeretnéd a házad homlokzatát 3 év múlva újra színezni, igaz? Ezért a vakolat legyen színtartó. Ne fakuljon a napsugárzástól. Ez a tényező egyrészt a nemesvakolat műgyanta tartalmának minőségétől függ. Ha UV álló adalékot is tartalmaz a vakolat, akkor biztosan színtartó lesz a felület. Az elszíneződéseket a 3. pontban részletezzük.

 

    2. A legjobb vakolat páraáteresztő

A beltér penészedésének oka a hőszigetelő rétegen túl a homlokzati vakolat páraáteresztő képességének gyenge volta. A diszperziós vakolatok, habár a legolcsóbbak közé tartoznak, nem jeleskednek ebben. A műgyantás nemesvakolatok, illetve szilikonos vakolatok híresek a kiváló páraáteresztő képességükről. A gyártók a vakolatok e képességét rangsorolni is szokták. Érdemes kitérni erre vásárlás előtt az érdeklődés fázisában.

    3. A legjobb vakolat öntisztuló

Egy izgalmas, modern fejlesztés révén ma már öntisztuló vakolatot is vásárolhatsz. Mit jelent ez? A vakolat felülete annyira taszít mindenféle szennyeződést, lerakódást és organizmust, hogy egy eső folyamán minden „lecsúszik” róla. A legszemléletesebb példa, hogy az öntisztuló vakolatos kéményt nem tudja elszínezni a korom. Az állandóan árnyékos, északi homlokzatok nem algásodnak, nem gombásodnak. A forgalmas utcán álló ház homlokzatán a por és a kipufogófüst nem ül meg, így évtizedeken át friss és üde marad a fal. Hát, csak ennyit jelent, ha öntisztuló a vakolat... Az öntisztuló tulajdonságot a mai legmodernebb szilikonos nemesvakolatok tudják produkálni.

 

    4. A legjobb vakolat egyenletes felületet képez

Igaz, hogy sok – de még milyen sok (!) – függ a mesterek kézügyességétől, rutinjától, és összehangolt munkájától, de a vakolat minőségétől is. E két tényező együttállása esetén gyönyörű homlokzatot kapsz. A legkönnyebben egyenletesen felvihető nemesvakolatokra a szinte teljesen egyforma szemcseméret jellemző. Az ilyen kiváló minőségű vakolattal könnyebben képezhető egységes homlokzati felület.

Reméljük, szempontjainkkal segíteni tudtunk abban, hogy jól átgondolt döntést hozhass a vakolattal kapcsolatban, ami a házad szép és tartós ruhája lesz évtizedeken át.