Medencét építek a kertemben 2. Építés

A zsaluköves medenceépítési technológia a legelterjedtebb hazánkban, ezért ennek a lépéseit mutatjuk be részletesen.

 

Medence építés lépései

 

1.A „Medencét építek a kertemben 1. Előkészületek” című írásunkban ismertetett szempontok figyelembevételével kijelöljük a medencénk helyét, és meghatározzuk, beszerezzük a gépészetét.

2.Markolóval kiássuk az alapot. Ha kézi ásóval vágunk neki, akkor akár hetekbe is telhet, mire végzünk a munka legkeményebb részével.

3.Vízzáró, tömörített betont öntünk a vasszerkezetes alapra, amibe egyúttal belehelyezzük a medence látvány és élményelemeit is. Amennyiben beépített szűrő vízforgatót, úszógépet, masszázsgépet... stb. vásároltunk, most kell telepítenünk az alkatrészeket. A medencénk gépészetéről a „Kerti medencék gépészete – szükséges vagy luxus?” és az „Extra medencék – élmények a kertben” című írásunkban részletesen is olvashat.

4.Következnek a falak. Nyílegyenes vonalakra és hajszálpontos derékszögekre van szükség. A zsaluzást komolyabb, akár kölcsönzött fémlemez zsaluval is megoldhatjuk, de használhatunk csúszózsalut is. A falban elhelyezendő fúvókákat beépítjük. A zsalu eltávolítása után maradt hézagokat vízzáró betonnal töltjük ki, majd cementhabarccsal vakolunk, ezután pedig glettelünk. Ezzel elkészült a medence fala.

5.A beton teljes megkötése után formára vágott geotextíliával béleljük ki a medencét, erre pedig uszodafóliát terítünk, melyet csak a felső peremen ragasztunk a falra, mivel a víztömeg súlya fogja a helyére rögzíteni. Költségesebb, ugyanakkor esztétikusabb megoldás, ha csempével, vagy műgyanta burkolattal látjuk el medencénk belső felszínét.

6.Visszatöltjük a földet a medence külső falára, és kialakítjuk a partot. Kültéri, csúszásmentes járólapot alkalmazunk. Különböző esztétikai elemekkel is fokozhatjuk a medencénk élményhatásait, mint például dézsás növények, kerti bútorok, szobrok.

7.Élvezzük munkánk gyümölcsét, használjuk gyakran a medencét a családi kikapcsolódás, a hétvégék folyamán.

 

A medence karbantartása

 

  • 10-12 év után általában elöregszik a medencefólia, és cserélnünk kell. Ekkor van igazán jelentősége annak, hogy csak a medence felső peremén ragasztottuk a falhoz. Cseréje egyszerű, és nem igazán költséges munka. A jó fólia legalább 1,5 mm vastag, szövetes szerkezetű, nem színeződik el, nem foltosodik, és algataszító réteggel kezelt.
  • A medence vizének algásodását szűrő vízforgatóval és algátlanító adalékokkal előzhetjük meg. Létezik utólagosan is felszerelhető változat, mely ugyanolyan hatékony, mint a beépített változat.
  • Szükséges használnunk fertőtlenítő - gombaölő adalékot is vizünk egészségének megtartása érdekében.
  • Medence fedést is javaslunk a hordalékok távol tartása végett.

 

Sikeres építést és kellemes nyári élményeket kívánunk saját készítésű kerti medencéjéhez!

Szakemberek a témában