Meguntad az asztalod? Csempézd le!

Milyen ötletnek tartod a következő szituációt? Egy nap vagány csempézett asztalon reggelizel. Az asztalt egy lakberendezési vásáron vetted. Habár méregdrága volt, nem tudtad otthagyni, mert olyan, mint amilyet megálmodtál. Azért vágytál rá, mert nemcsak lélegzetelállítóan látványos, hanem mert praktikus és kényelmes konyhai megoldás is: semmi edényalátét, nulla terítőmosás... Hiszen a csempének nem sok minden árt. Sem a forró edény, sem a foltok nem fognak ki rajta, így rajtad sem. Aztán felébredsz.. :-) Valósítsd meg Te magad! Ha meguntad az asztalod, dobd fel: csempézd le!

Milyen asztal alkalmas a csempézésre?

Okos kérdés! Csempézés előtt teszteld le az asztalt, hogy bírni fogja-e a „kritikát”:

  • Elbírják-e majd a lábak a jelentősen megnövekedett súlyt, méghozzá hosszú távon?
  • Nem mozog-e valahol túlzott mértékben az illesztés? Ha ezt a csavarok meghúzásával orvosolni tudod, akkor van remény. Ha már kikopott a menet, akkor inkább máshogy dekoráld az asztalt...
  • Miből van az asztallap? Vizes bázisú ragasztót ne használj sem fára, sem bútorlapra, maximum fémre, műanyagra. A csemperagasztó csakis sosem mozgatott, nagyon stabil, fix asztallapra kerülhet. A legbiztosabb, ha Palma Tex-et, vagy ragasztópisztolyt használsz.

Szóval muszáj, hogy az asztal stabil, erős legyen, nehogy balesetet okozzon, illetve végleg tönkremenjen...

Nos, ha az asztal megfelel a jövőbeli megnövekedett terhelésnek, végre jöhet a csempézés.

Hogyan csempézzem le az asztalom?

Maga a művelet pofonegyszerű, ám gondos tervezést igényel, főként a méretek egyezése miatt.

1.Mérd meg az asztallapot, és ehhez a mérethez válassz csempét. Persze tuti, hogy nem fog pont kijönni mindenhová egy egész csempe, de ez sem gond. A csempe vágható. Akkor lesz szép, arányos a kompozíció, ha középről indul a minta, és mindkét szemközti oldalon egyforma méretűek a vágott csempék.

Tipp: Bátran válassz szalagparkettaszerűen fektethető csempét, így legalább a két rövidebb oldal vágási problémáját kiküszöbölheted – merthogy az ilyet hosszában kell rárakni.

2.A csempék ragasztása következik. Konyhaasztal esetében húzd ki a hézagokat szilikon ragasztóval, ami nemcsak tömít, hanem ragaszt is. A por és a morzsák így nem hullanak a csempék közé.

3.A csempézés végén gondoskodni kell az élzárásról is. Fa, vagy műanyag élzárót ragassz a csempézett felület élére, ami illik az asztal színéhez és karakteréhez. Érdemes már a vásárlás helyén 45 fokban levágatni a végeit, hogy otthon már csak ragasztani kelljen.

Az asztallap lecsempézésének ötletével gyönyörűen feldobhatod régi, megunt asztalod, és egy valódi lakberendezési ínyencséget készíthetsz házilag. Ráadásul a csináld magad „szakma” kedvelőinek a művelet jó szórakozás is egyben.