Mi ültessek még októberben? 1. Hagymát

Ne hagyd múlni veteménytelenül az októberi indián nyarat! :-) Még most elcsípheted az utolsó napsugarakat a következő tavaszi, saját primőrökért. Sorozatunk első részében a magyar konyha kedvelt alapízesítőjét, a hagymát mutatjuk be a veteményes kert szemszögéből...

Ha tavasszal zamatos zöldhagymát szeretnél

Az októberi duggatás ideális a vöröshagyma számára, ugyanis 13-28 fokon csírázik. Nagyobb méretű dughagymát válassz a veteményesbe. Az sem mindegy, hogyan duggatod. A tavaszi vetésnél sűrűbben, azaz 5 centiméterenként helyezd el a dughagymákat a sikeres termés érdekében.

Minél mélyebbre kerül a földben, annál hosszabb fehér szárral húzhatod majd elő tavasszal. 6-10 cm mélységgel ezt a kívánatos eredményt elérheted. A naponta történő öntözés elengedhetetlen a fejlődés megindulásához és folyamatos biztosításához. Mivel pedig a hagymát mélyre ültetted, sok vízre lesz szükség, hogy elérje a hagymácskákat.

A vöröshagyma veteményest fontos gyomok nélkül átteleltetni. Ha késő ősszel kikelnek az utolsó gyommagok, akkor természetesen ezeket még zsenge korukban el kell távolítani a veteményesből. Télen nyilván nem nő a gyom sem, de tavasszal megindulnak ezek is a hagymával együtt. A tyúkhúr a leggyorsabb közülük. Az új, tavaszi veteményezés előtt természetesen mindenképp ki kell húzgálni a gazt.

Akkor számít jónak a termés, ha 25-30 centiméterenként fejlődnek ki a szép és egészséges tavaszi zöldhagymák.

Miért szeresd a vöröshagymát?

Egyrészt: a hagyma finom. A magyaros ízek egyik legfontosabb alapja. A Magyarországon termett hagyma kiváló minőségét mi, magyarok alaposan ki is használjuk a konyhában. Temérdek receptünk úgy kezdődik, hogy „1 fej hagymát üvegesre pirítunk”.

Szerencsére egyre ismertebb a hagyma fitoterápiában betöltött fontos szerepe is. A hagyma erőteljes baktériumölő. A hagymateáról biztosan hallottál már meghűlés, köhögés ellen. Ha édesen nem bírod meginni, javaslunk egy másik receptet:

  1. Két-három fej hagymát moss meg alaposan.
  2. Vagdosd be héjával együtt, és főzd pár percig a hagymákat 2 liter vízben. Mi azt javasoljuk, hogy adalékmentes vegetával és tengeri sóval ízesítsd. Így majdnem olyan lesz, mintha tészta nélküli húslevest kortyolgatnál. Ez már jobban hangzik, igaz?
  3. Szűrd le a levest, és kortyolgasd el nap közben.

A hagymatTovábbi kedvező hatásai

Enzimei, nedvei javítják a szívműködést, tágítják az ereket. A fokhagyma mögött ugyan elmaradnak ezen jellegű hatásai, mivel azonban nagyobb mennyiségben fogyasztható annál, rostjai a fokhagymánál eredményesebben segítik az emésztést. Segítenek karbantartani az érrendszert, a koleszterinszintet is beleértve.

A következő részben a már említett fokhagyma októberi ültetésére térünk át, és jönnek még a sorozat további csodás zöldségei is, amiket októberben ültethetsz.