Miből építsem a házam? 2. A tégla

2016. januári cikksorozatunkban a családi ház építési technikákkal foglalkozunk. Minden jelentős, hazánkban is fellehető építőanyaggal szeretnénk mélyebben is megismertetni Olvasóinkat, hogy ihletet, segítséget adhassunk a tavasszal építkezésbe fogóknak. A legelterjedtebb építkezési móddal kezdjük.

Miért épp tégla, még ma is?

Tényleg, miért? Hiszen oly sok bizonyított, gyors és biztonságos, ráadásul egészséges építőanyag hozzáférhető már nálunk is. A „tégla” hagyományos értelemben az égetett kerámia hasábokat jelenti, és még a gyerekek rajzain is felfedezhető, hogy a tégla fogalma Magyarországon egyet jelent a házépítéssel. Több ezer éves múltja miatti kultusza ma is rendíthetetlen, napjaink új családi házainak többsége jelenleg is ebből az anyagból épül.

Előnyei

• Az égetett tégla összetétele a mai követelmények szerint is környezetbarátnak minősül, ám a kiégetéséhez rengeteg energiára van szükség. Masszív építőanyag, mely önmagában nem igényel semmilyen karbantartást, maximum a vakolatot kell időnként megigazítani rajta.
• Ár-érték arányban sem rossz. Azért nem nevezzük olcsónak a komolyabb szerkezetű falazóelemekhez képest, mert hőszigetelés nélkül nem érdemes ma már építkezni belőle. Az így keletkező négyzetméter ár már nem is marad el olyan messze a korszerűbb, önmagukban is jól szigetelő építőanyagokhoz képest.
• Hőtartási képessége kiváló. A sűrű, kemény anyag hőtartó tömeget garantál.

Hátrányai

• Átalakítás, bővítés esetén a vele való munka sok piszokkal jár, és nem a legegyszerűbb művelet. Téglával dolgozni az egyik legidőigényesebb eljárás az építőiparban.
• Megfelelő hőszigetelést csakis külső plusz szigeteléssel lehet elérni a hagyományos tégla épületek esetében.
• Hátránya továbbá, hogy meg kell várnunk a téglaház teljes kiszáradását beköltözés előtt, hogy megelőzzük a penészedés kialakulását a zárt terek miatt.
• Földrengés szempontjából sem a legbiztonságosabb egy téglaház, bár Hazánkban ez a veszély csekély. Azonban tény, hogy sokkal könnyebben összeomlik, mint egy olyan ház, amelynek kis súlyú és egyben épített falai vannak.

Egy 30 cm vastag tégla fallal épült ház C energetikai besorolást kap.

Mindenesetre a tégla a sláger még ma is hazánkban, mert nagy múltja van, és bevált, megbízható, az évszázadok alatt minden ízében kitapasztalt, jól ismert építőanyagról van szó. Azonban bemutatása után látható, hogy kell lennie kedvezőbb tulajdonságokkal bíró alternatíváknak is, amiket be is mutatunk a folytatásban. Ismerd meg a többi lehetőséget is!

Szakemberek a témában