Micsodaaa? Napelemes festék?

A napelemes festék gyár, azaz a Solar Paint kikísérletezte a kenhető napelemes pasztát. Hogy színt is adnak neki, az már csak részletkérdés...

Bocs, egy kis kémia következik

Hogy jobban értsd a napelemes festék működését, elengedhetetlen egy kis kémia, de nem kell érteni hozzá. Csak figyelni:

Ismerős az a kis silica gel tasak a cipősdobozokból? Ez nyeli el, köti meg a párát a környezetében. Hozzá hasonló, de még nála is többet tud a molibdén-szulfid. (Most legszívesebben azt írnánk, hogy a vegyjelét ne kérdezd, de rágugliztunk, és MoS2.) Szóval annyiban tud többet, hogy nemcsak hogy megköti a H2O-t, azaz a vizet, hanem még elemeire is képes bontani: hidrogént és oxigént állít elő. Ha még titán-dioxiddal is vegyítik (TiO2) ezt az anyagot, akkor a napfényt is elnyeli. Így a levegő páratartalmából napfény segítségével hidrogént, mint üzemanyagot nyerhetnek ki belőle. Ez a Solar Paint. Nem is volt követhetetlen, ugye?

Napelemes festék a háztartásokban?

A hír szerint ez a csodapaszta fillérekért előállítható. A Solar Paint csapat víziója pedig ezzel összhangban egggészen monumentális. Ők napelemes festékkel festenék le a házfalakat, a tetőket, az országutakat, még az autók fényezéséhez is hozzákevernék a pasztát.

A kisfilmben büszkén vállalják is a világot átszelő elképzelésüket: https://www.youtube.com/watch?v=4R8-ylw0Hf4

A tervek szerint 5 év múlva már hozzáférhető lesz az energiatermelő festék, és nem csak az unokáink fogják meglátni. Kíváncsian várjuk a további fejleményeket a napelemes csodafestékről.