Miért hódít a magas ágyas kertészet? - A jó föld és a design

A magas-ágy nem más, mint kert a kertben. Számos előnye és sokrétűsége miatt egyre kedveltebb, elterjedtebb kertészkedési mód.

 

Kemény talaj, porhanyós konyhakert

 

Az agyagos, keményre kötő talajból szinte csak csákánnyal lehet kibányászni az újhagymákat egy aszályos tavasz után. A zöldségek termesztése kudarcba fullad, és évről-évre csökken a kertészkedési kedv. Erre jelent megoldást a magas-ágyas konyhakert telepítése, hiszen eredeti talajunk adottságaitól független, általunk meghatározott összetételű, kiváló minőségű termőföldet biztosíthatunk. A magas-ágy helytakarékos megoldást nyújt kicsi kertek számára, és kevés alapanyag, illetve időráfordítás mellett bármilyen méretű kertet építhetünk a talaj fölé. Sőt, ha több magas-ágy kialakítására is van lehetőségünk, akkor még ágyanként is specializálhatjuk a föld összetételét, növényeink igényeihez igazítva azt.

 

Magaságy design

 

Igen, a magas-ágy nemcsak hozamában lesz hálás a gondoskodásunkért. Egy-egy négyzet, kör, vagy téglalap alakú művünk kellemesen látványos színfoltként is díszíti kertünket. Magaságyunk adottságait magunk határozhatjuk meg tetszésünk és termesztési céljaink alapján: mekkora alapterületű, milyen magasságú, oldalarányú legyen, a földet mely növényeink számára fogjuk összeállítani. A magas-ágy támfalát már nemcsak a régi megszokott fapallókból, hanem sziklából is felrakhatjuk, sőt, egy ma divatos kövekkel töltött drótháló falat is felhúzhatunk magaságyunk köré.

 

Magas-ágyat nemcsak a haszonnövények számára telepíthetünk. Bármilyen szépséggel beültetett díszkertet, sziklakertet is honosíthatunk rajta. Legyen szó bármilyen növényről, a magas-ágy kitűnő víz- és tápanyagmegtartó képességének köszönhetően növényeink virulásával, bő terméssel hálálja meg a törődést.