Mit tegyél a sarokba? Ami kihasználhatóbb, mint gondolnád :-)

Helyiségeid sarkait Te is mostohán kezeled? Egy tér berendezésének tervezése közben azon kapod magad, hogy a sarkokról elfeledkeztél? Pedig ugyanannyi van belőlük, mint falsíkokból. Itt egy praktikus titok a sarkokról való gondolkodáshoz:

A tereket leggyakrabban a közepükön használjuk. Ergonomikusan egy körkörös amőba alakzatot járunk be bennük. Ezt ronthatják, vagy segíthetik a sarkok. Mi ma arra adunk ötleteket, hogyan teheted a sarkokat a lakásod kedvenc területeivé. Izgalmas elképzelésekkel ismerkedhetsz meg a következő pár percben...

Adj feladatot a sarkoknak

Első és legalapvetőbb szabály, hogy ne álljon a sarok üresen, töltsön be egy fontos funkciót. Mire gondolunk például? Lehessen a sarokban főzni, olvasni, tárolni, melegedni, „világítani”, étkezni, húzódzkodni, vagy bármilyen más tevékenységet végezni. Ez az első kulcs.

A második ergonomikus titok, ami miatt otthonos lesz a sarok, ha azt a bizonyos választott tevékenységet a tér közepére merőlegesen valósítod meg. Azaz a falhoz képest szöget bezárva, a sarkot „lecsapva” építed ki. Ezzel az elrendezéssel is támogatod a tér koncentrikusságát, amiről a bevezetésben írtunk. Mutatunk erre kiváló példákat a galériában. A sarokba épített kandallók és tűzhelyek nagy kedvenceink. Hadd emeljük ki most a sarki tűzhelyek praktikusságát külön is.

Mit tegyek a konyha sarkába?

A sarok konyhák kritikus pontjáról beszélünk. Gyakori és kézenfekvő megoldás a magic corner, ami egy „vesetál alakú”, kihajló polcrendszer a sarki konyhaszekrényben. Higiéniai szempontból azonban a szekrény belsejének brutális mélysége erőteljes kívánnivalót hagy maga után. Nem beszélve arról, amilyen mutatványt akkor kell elvégezned, ha a polcról véletlenül mondjuk beesik valami hátra, a polc mögé :-))

Ha mosogatót építesz be ide, sajnos szintén ugyanez a helyzet. Az alatta lévő tér gyakorlatilag kitakaríthatatlan. Szerintünk tehát a legjobb megoldás, ha tűzhelyet építesz a konyhabútor sarkába. Kitűnően hozzáférhető, 45 fokban elhelyezve esztétikus és otthonos is. Szívből ajánljuk ezt az alternatívát konyhabútorok sarok elemeként.

Home office a sarokban

A hálószobában is kitűnően kialakíthatsz egy kis iroda területet, ha a sarokba fordítod azt. Egy fali polcrendszer alsó szekrényekkel és asztallappal, és máris mehet rá a laptop. Egy ergonomikus irodaszék persze mindehhez alapfeltétel. :-) A legkellemesebb itt is a 45 fokban elforgatott dolgozó pult, hiszen az asztallap folytatásának mindkét szárnya a kezed ügyébe esik majd.

A sarok polcokat, a sarokkádakat / zuhanyzókat természetesen nem kell bemutatni, de a gyerekszobában már annál eredetibb ötlettel is meglepheted a hercegnőcikét, vagy a kis herceget. Te hogyan tudnád a saját szoba sarkaidat a mostaninál jobban kihasználni?