Mit ültess félárnyékos területre? A meseszép hortenziát

Ha nem tudod, mit kezdj a kerted félárnyékos részével, nem vagy egyedül. Kevés olyan növény van, ami szépsége ellenére mégis a gyenge napfényt kedveli. Az egyre népszerűbb hortenzia ilyen, és még a rózsabokrok gyönyörűségével is vetekszik. A hortenzia ránézésre igazi vintage virág – már ha egy növényt stilizálni lehet -, és szerencsére csodásan burjánzik a magyar félárnyékos kertekben is.

Tudtad, hogy a hortenzia egy kedves francia hölgyről, Madame Hortense-ről kapta a nevét? Az Amerikában őshonos virágot importálása után egy botanikus szakember nevezte el így. Milyen romantikus! A történet így méltó is a virág szépségéhez.

Hogyan ültess hortenziát?

Sokan félnek attól, hogy sikertelenek lesznek a hortenzia tartásában, és kipusztul a növény. Azonban a következő három termesztési feltétel betartásával biztosan gyönyörködhetsz majd a csodás labda virágzatban.

Napfény

Hűvös, árnyékos helyre ültesd. A ház északi előkertjében például tökéletesen jól fogja érezni magát. Annál kedvezőbbek az életkörülményei, minél több árnyékos órát biztosítasz számára.

Öntözés

Folyamatosan nedves talajban fejlődik szépen. Lágy esővízzel öntözd, a csapvizet kerülni kell. Áprilistól augusztusig hetente egyszer tápoldatot is keverj az öntöző vizébe.

Teleltetés

Az ősz beköszöntével fokozatosan csökkentsd a víz mennyiségét, és a tápoldatozást is hagyd el. Az ágakat jól vissza kell metszened, és a töveket is alaposan takard be, hogy megvédd a gyökereket a fagytól. Ebből a szempontból előnyös, ha dézsában neveled a töveket, és fagymentes helyen tudod tárolni őket télvíz idején. A tavaszi föld frissítés is jót tesz a virághozamnak.

Hazánkban legelterjedtebb a világoszöld, a fehér, és a rózsaszín hortenzia. Érdekesség, hogy a magas mésztartalmú földben kék virágot növeszt a növény. Mesterségesen is előállítható ez a csodás szín, ha kékítő tápoldatot keversz az öntözővizébe. Ugye, milyen gyönyörű? Csodás választás a kert árnyékos területeire.