Mit ültessek májusban?

Ültethetek még egyáltalán valamit májusban? ...vagy mindenről lemaradtam?

Nincs még veszve semmi, de most már tényleg a tettek mezejére kell lépni, ha a parlagon maradt négyzetméterekkel szeretnél valami szépet és hasznosat kezdeni a kertben.

Zöldséget, vagy virágot?

Számos finom zöldségmagot elvethetsz még május közepén is, de a májusban ültethető virágfajták repertoárja is bőséges. Felhívjuk a figyelmed, hogy a 2017-ES MÁJUS viszontagságaira való tekintettel készítettük ezt az összeállítást, mivel az időjárás egy hónappal le van maradva az átlagostól. Ha úgy vesszük, akkor a későn ültetőknek ez a jelenség még a kezére is játszik. Használd ki, hogy idén az időjárás lemaradt egy kicsit. Lássuk, miből is válogathatsz, ha idén májusban még lendületbe szeretnéd hozni a kertedet:

Májusban vethető zöldségek:

  • Félárnyékos területre, akár fa alá is ültetheted a következő fajokat: petrezselyem, sóska, fokhagyma, vöröshagyma, zeller.
  • Több napfénnyel és öntözéssel már igényesebb növényeket is ültethetsz. Vannak köztük kuriózumok is, amik elég drágán kaphatóak a zöldségesnél. Érdemes bíbelődnöd tehát velük: padlizsán, görögdinnye, sárgadinnye, és persze a megunhatatlan paprika, paradicsom.
  • Bizonyos fűszernövények számára sincs még késő májusban: a kapor, a majoranna, a kakukkfű, a rozmaring, a bazsalikom, menta, kamilla és más zöldfűszer, illetve gyógynövény akár virágládában is megterem a teraszon. Ám, ha van hozzá kedved, akkor egy sziklakertet is szentelhetsz nekik.
  • Kis kertek esetében, hely szűkében is lehetnek saját termesztésű zöldségeid, ha a kerítés mellé babot, csemegekukoricát, napraforgót ültetsz.

Ízletes és méretes zöldségeid a természetes marhatrágyától, vagy komposzttól lesznek. Ültetés előtt áss be négyzetméterenként 2-3 kg-ot a földbe, azután ültesd el a zöldségeket. Ha fokhagymát, vagy csalánt, esetleg körömvirágot is ültetsz közéjük, még a kártevők is elkerülik majd zöldséges ágyásodat. Locsold őket rendszeresen, és meglátod, nyár közepére-végére bőséges és finom terméssel hálálják majd meg a törődést, és azt, hogy még májusban gondoltál rájuk.

Májusban ültethető virágok:

  • A legszebb virágokat ebben a hónapban ültethetjük. Végre itt a kála, a dália, a kardvirág és a liliomok ideje.
  • A folyamatosan virágzó kerti ékességek közül a csillagfürt például májusban is ültethető. Pár hét múlva kihajt, és őszig gyönyörködteti gazdája szemét.
  • A rózsát tavasszal és ősszel szokásos ültetni, de tulajdonképpen egész nyáron megteheted ezt. Ha rátalálsz egy csodaszép rózsatőre, nem kell megvárnod az őszt, bármikor elültetheted.

Éppen ezért a szezon mindig aktuális virágáról, a rózsákról fog szólni a következő cikkünk. Tarts velünk, és illatozzon a kerted!