A napkollektor és ami mögötte van

A napkollektor nem más, mint egy épületgépészeti berendezés, amely a nap fény és hőenergiáját befogva hőenergiát állít elő, mellyel fűteni, vizet melegíteni lehet. Segítségével a fűtés csak akkor hatékony, ha az épület kiválóan szigetelt, és csak alacsony hőmérsékletűre kell a fűtővizet, pl. a padlófűtés vizét felmelegíteni. Alacsony hatásfoka miatt téli hidegben emiatt csak kiegészítő fűtésként használható.

 

Mi a különbség a napkollektor és a napelem között?

 

A napkollektor hőközvetítő közege jellemzően folyadék, de ma már levegőt használó változatai is elterjedtek. A nap melegének összegyűjtésével közvetlenül melegíti fel a vizet a napkollektor, míg a napelem a napenergiát elektromos árammá alakítja.

 

A napkollektor bevonata fényelnyelő, többnyire matt, fekete rézlemez, mely a napsugárzástól felforrósodik. A külső réteg a nap hőjét egy közvetlenül aláépített keringető csőhálónak adja át, mely a házba vezeti a meleget. A csőháló alulról hőszigetelt, hogy a meleg a csőrendszerben maradjon.

 

A napkollektor hatásfoka hazánkban

 

Európában csak Solar-Keymark hitelesítő címkével ellátott termékek kerülhetnek hivatalosan forgalomba, mivel a hitelesítő laborok által meghatározott hőközvetítő érték a németországi átlaghoz van szabva. Derült, napos időben kb. 1 kW/m2 erősségű a sugárzás. Az éves, átlagos napsugárzás Magyarországon 3,17 kWh/m2 naponta. A magyarországi napsütéses viszonyok kedvezőbbek a németországinál, mert Magyarországon nagyobb, 66-19 fokos a nyári-téli napsugár-beesési szög, illetve a napsütéses órák száma évente 2000. Hazánkban tehát előnyös feltételek között lehet napkollektort telepíteni.

 

A napkollektorok hőközvetítő közege rendszerint folyadék, de már levegővel működő kollektorokat is lehet kapni. Ezeket légkollektornak hívják. A napkollektorok a hőt közvetítő közeges, vagy közvetlen rendszerbe adják tovább. Ha fagyálló a közvetítő közeg, akkor télen is használható. Közvetlen melegítéskor maga a melegítendő víz, vagy beltéri levegő áramlik a napkollektorban.

A fekete színű, néha tükrökkel is megvilágított kollektor elnyeli a napsugár hőenergiáját és azt átadja a kollektorban keringő folyékony, fagyálló, jó hőközvetítő folyadéknak. A kollektor túlmelegedését egy automatika figyeli, amely a rendszernél magasabb hőmérséklet esetén elindítja a szolárszivattyút. E többlethő keletkezés esetére fenntartott bojler vizét melegíti tovább a nap hőenergiája.