A nappali árnyékolásának tárháza

Mi mindent várunk nappalink árnyékolójától? Pusztán azt, hogy takarjon? Vagy szép is legyen? Sőt, még a hőt is szigetelje? Akkor vesézzük ki őket, melyik fajtájuk mit tud?

A legalapvetőbb árnyékolási technika egy nappaliban is a függöny.
Előnye multifunkcionális, ugyanis „egyszemélyben” ellátja az árnyékolási és a dekorációs szerepet is. Egy jól megválasztott függönyt nagyon fogunk szeretni, becses dísze lesz nappalinknak. Egyetlen hátránya, hogy nem képes hőszigetelő funkciót ellátni, amit egy redőny igen, és szerintem ezért örvend ez az alig dekoratív szerkezet még mindig olyan nagy népszerűségnek. Ám senki nem mondta, hogy összeférhetetlenek. Szépen megférnek egymás mellett. A hőszigetelést ugyan nem biztosítja, de elegáns választás otthonunkban is a reluxa.

A reluxák világa új szárnyakra kapott, és komoly, üzleties megjelenése elsősorban erre a területre is szól, azonban egyszerű tisztán tartása miatt kedvelhetjük otthonunkban is, ha megfelelően barátságos környezetet alakítunk ki szigorúbb látványának ellensúlyozására.

A redőny és a reluxa középső testvére a zsaluzia. Tekintélyes és elegáns, könnyen takarítható, és hőszigetelő. Méltán egyre kedveltebb árnyékoló fajta, jó minőségben, és masszív anyagból készítve időtálló, sőt, strapabíró! Fából és fémből készülhet, a választék szerencsére színben is óriási!

A függöny és a reluxa unokatestvére pedig az egyre divatosabb római roló. A hőt ugyan nem szigeteli, de rengeteg fantáziadús kivitelben kapható, sokféle anyagból készül a textíliáktól a bambuszig, színben, mintázatban, stílusban és árban a legszélesebb skálát lefedi. Ha nem tudunk egyértelműen választani, kérjünk lakberendezői segítséget, mivel hosszú évekig fogjuk nézni, és tisztítani ezt az óriási felületet foglaló, fontos kelléket otthonunkban.